Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesinde kaz yetiştiriciliği yapan Koray Altıntaş, bu işe uzun yıllardır emek veriyor. İki yıl ara verdikten sonra üretime tekrar başlayan Altıntaş, mevcut durumda 800-850 civarında kazının olduğunu aktardı.
“BAKIMI ZOR BİR HAYVAN DEĞİL”
Kazların bakımının düşündüğü kadar zor olmadığını vurgulayan Koray Altıntaş, “Yozgat Boğazlıyan’da yaşıyorum, aslen Sarıkayalıyım. Aşağı yukarı 10 senedir kaz işinde uğraşıyorum. İki sene ara verdik, sonra tekrar başladık. Şu anda 800 – 850 tane hayvanımız var. Sabah kalkarız, kazlarımızın yemini, suyunu ayarlarız. Sabah akşam yemlemesi olur. Aslında çok bakımı zor bir hayvan değil. Yaylım olsa daha iyi olur ama o zaman da başında durmak lazım çoban gibi” dedi.
Kazların bir kısmını damızlık olarak ayırdıklarını ifade eden Altıntaş, “800 kazımız var, bunların 150 tanesi bize damızlık olacak. Zaten hangilerinin damızlık olacağı belli” diye belirtti.
Kazların satış sürecine dair değerlendirmelerde bulunan Altıntaş, farklı bölgelerde ürün şeklinin değişiklik gösterdiğini söyledi.
“Yozgat çevresinde tuzlu kaz bilinmediği için buralara normal kesim kaz veriyoruz. Ancak doğu tarafına gönderdiğimiz kazlar tuzlanarak bir gün bekletiliyor, ardından Kars’a gidiyor ve Kars kazı olarak satılıyor. Geçen sene kilogram fiyatı normal kazda 500 lira, tuzlu kazda 550 lira civarındaydı. Bu sene ise fiyatların 600-650 lira civarında olmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
KAZ SAYISINI ARTIRACAK
Kaz yetiştiriciliğini geliştirmeyi amaçlayan Koray Altıntaş, yeni bir çiftlik kurduğunu ve bu yeni alana taşındıklarında kaz sayısını artıracaklarını, kazların yaşam şartlarını daha da iyileştireceklerini hatırlattı. Altıntaş, hem bölgeye örnek olmayı hem de Boğazlıyan ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyor.