Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya, yaz mevsiminde ultraviyole ışınlarının insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine karşı korunmanın en etkili yolunun antioksidan açısından zengin meyve ve sebzeler tüketmek olduğunu vurguladı. Özellikle risk grubundaki bireyler için bu gıdaların bağışıklığı güçlendirdiğini ve güneşe karşı koruyucu bir kalkan işlevi gördüğünü ifade etti.
RİSKLİ GRUPLAR DİKKAT
Yaz aylarında risk grubundaki bireylerin beslenmelerine özen göstermesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Kaya, “Yaz aylarında en çok sıcaktan yaşlı grubumuz, 5-6 yaşın altındaki çocuklar ve bebekler, hamilelik, gebelik ve emziklilik dönemindeki kadınlarımız etkileniyor. Bunlar beslenmelerine biraz daha dikkat etmeleri gerekiyor. Güneşten korunmaları ya da ihtiyaçlarını kendi ihtiyaçları doğrultusunda gereğinden fazla tüketmeden karşılamaları gerekiyor.” şeklinde konuştu.
KORUYUCU MEYVE VE SEBZELER
Prof. Dr. Kaya, risk grubundaki bireylerin yaz aylarında özellikle beslenmelerini diyetisyenlere danışarak düzenlemeleri gerektiğini ifade etti. “Ferahlatıcı besinlerden, sebzelerden, meyvelerden bol miktarda kavun, karpuz, kayısı, kiraz, domates, salatalık, havuç, tere, roka gibi sebzeleri, şeftali gibi meyveleri bol bol yerlerse, onlar için çok daha koruyucu olacaktır.” dedi.
“VÜCUDUN SU İHTİYACINI KARŞILAR”
Prof. Dr. Kaya, “Hem bu besinlerin içerisinde bulunan antioksidanlar sayesinde hem bağışıklıkları korunacak hem de güneşe ve ultraviyole ışınlarına karşı da bu besinlerin içerisindeki maddeler koruyucu özelliklere sahiptir. Onların güneşin zararlı ışınlarından da korunmasına yardımcı olacaktır. Aynı zamanda da vücudun su ihtiyacının karşılanmasına da yardımcı olacaktır.” ifadelerini kullandı.
(DHA)