Altın değerinde olan sarı susam elle toplanıyor.
Muğla’nın ünlü beldesi Gökova bölgesinde sarı susam hasadı başlamış durumda. Altın sarısı rengi ve kendine has aromasıyla dikkat çeken bu susam, özellikle Japonlar tarafından yoğun bir ilgi çekerken, suni yapımında da kullanılıyor.
Geleneksel yöntemlerle, sulama veya gübreleme yapılmadan elde edilen Gökova susamının hasadı Ağustos ayında gerçekleştirilmeye başlandı. Elle tarladan sökülen susam fideleri, güneşte kurumaya bırakılıyor.
Üreticiler işçi bulmakta zorlanıyor.
Sarı susamın elde edilme süreci zorlu bir süreç olarak öne çıkıyor. Tarladan elle toplanan susamlar, yine elle silkenelerek rüzgar yardımıyla hasat ediliyor. Ancak, üreticiler işçi bulmakta güçlük yaşıyor. Susam üreticisi Ayşe Akyüz, ‘Şimdi yoluyoruz, 21 gün sonra silkeliyoruz. Hasatımız başladı. İşçi sıkıntısı oluyor, dışarıdan getirtiyoruz işçileri. Evet, burada fazla gelmiyorlar yani. Biz kendimiz yapıyoruz. Kilosu geçen sene 150 liradan açılmıştı. Bizleri kurtarmıyor. Şöyle, tarlanın icarı 2 bin lira. Ama alıp satanlar daha fazla kazanıyor’ şeklinde açıklamada bulundu.
Japonlar suşi yapımında kullanıyor.
Gökova sarı susamının en büyük alıcısı Japonlar. Üretici Adem Akyüz, ‘Yağlı diye çok tutuluyor bizim buranın susamı. Birinci susam derler. Tacirler geldiği zaman. İlaç yok. Susuz susam. Çiğ yağıyor geceleri meltem esiyor. Evet, Japonya’ya gidiyor. Her yer gidiyor bizim buranın susamı. Türkiye’nin her yerine gidiyor. Balığın üstüne kullanıyorlar Japonlar. Suşi yapıyorlar. Balığın üstünde, çiğ balığın üstünde kullanıyorlar. Ondan alıyorlar bizim buranın susamını’ şeklinde belirtti.