Sağlık Bakanlığı, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi sağlığı tehdit edebilecek bazı faktörlere dikkat çekti. Özellikle kalp-damar hastalıkları, obezite, hipertansiyon, diyabet ve mide rahatsızlıkları bulunan bireyler uyarıldı. Bayram boyunca artacak kırmızı et ve tatlı tüketiminin dengeli ve sağlıklı beslenme ile yönetilmesi gerektiği ifade edildi.
ET TÜKETİMİNDE DİKKAT
Bayram sofralarının simgesi olan kırmızı etin, yüksek doymuş yağ ve kolesterol içermesi sebebiyle, kalp hastaları ile yüksek kolesterolü olan bireyler açısından risk taşıdığı vurgulandı. Bu nedenle, şu önerilerde bulunuldu:
Az yağlı veya yağsız etler tercih edilmeli
Sakatat tüketiminden kaçınılmalı
Etler haşlama veya ızgara yöntemiyle pişirilmeli
KAHVALTIYI ATLAMAYIN
Bakanlık, bayram sabahı kahvaltısının mutlaka yapılması gerektiğinin altını çizerken, her öğünde sebze, meyve, süt ürünleri ve tam tahıllı besinlerin dengeli şekilde tüketilmesini tavsiye etti. Ayrıca, etteki demirin vücut tarafından daha iyi emilebilmesi için C vitamini içeren sebze ve salatalarla birlikte tüketilmesi gerektiği bildirildi.
FİZİKSEL AKTİVITE ÖNEMLİ
Bayramda ağırlık artışını önlemek ve sindirim sistemini desteklemek için şu öneriler getirildi:
Günde en az 30 dakika yürüyüş
Yeterli su tüketimi (ortalama 8-10 bardak)
Etlerin saklama ve pişirme koşullarına dikkat!
Yeni kesilen hayvan etlerinin sertliği, pişirme ve sindirim sürecini zorlaştırabilir. Bu yüzden, etlerin hemen tüketilmemesi, birkaç gün buzdolabında bekletilmesi, küçük porsiyonlara ayrılarak buzlukta ya da derin dondurucuda saklanması ve çözünen etlerin tekrar dondurulmaması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, etin çözünme işleminin buzdolabının alt rafında yapılması gerektiği belirtildi.
HASTALIKLARA DİKKAT
Kurban kesimlerinde hijyen kurallarına uyulmaması, çeşitli zoonoz hastalıkların yayılmasına yol açabilir. Bu bağlamda, kist hidatik, bruselloz, şarbon, toksoplazmozis gibi ciddi sağlık sorunlarının önlenmesi için bazı önlemler önerildi. Kurbanlık hayvanın mutlaka veteriner kontrolünden geçmiş olması, kesim işleminin uygun ortamlarda yapılması ve etin taşınması, yüzülmesi ile parçalanmasında hijyen kurallarına uyulması önemli olduğuna dikkat çekildi.
Sağlık Bakanlığı, sağlıklı bireyler ile kronik hastalığı bulunan vatandaşların bayram süresince ölçülü, dengeli ve bilinçli beslenmeleri gerektiğini vurgularken, etin hijyenik koşullarda saklanması ve pişirilmesinin de hayati önemde olduğunu belirtti.