Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), nisan ayına ait İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi’ni yayımladı. İktisadi Yönelim Anketi, imalat sanayisinde faaliyet gösteren 1736 iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılması yolu ile değerlendirildi.
Yayımlanan verilere göre, Reel Kesim Güven Endeksi nisanda bir önceki aya göre 0,9 puanlık bir azalma göstererek 103,2 seviyesine geriledi. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise 2,4 puan düşerek 100,8 seviyesine indi.
AZALIŞ YÖNÜNDE ETKİLER
Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, mevcut mamul mal stoku, mevcut toplam sipariş miktarı ve sabit sermaye yatırım harcamasıyla ilgili değerlendirmelerin endeksi artırıcı yönde etkilediği belirtilirken, genel gidişat, gelecek 3 aydaki üretim hacmi, toplam istihdam, son 3 aydaki toplam sipariş miktarı ve gelecekteki ihracat sipariş miktarına dair değerlendirmelerin endekste düşüşe neden olduğu gözlemlendi.
Son 3 aya dair değerlendirmelerde, üretim hacmi ve ihracat sipariş miktarındaki azalmanın, artış bildirenler lehine döndüğü ifade edildi. İç piyasa sipariş miktarındaki azalış bildirenlerin oranı da bir önceki aya göre artış gösterdi. Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmelerde düşüş yaşandı. Mevcut mamul mal stoklarının mevsim normallerinin üzerinde olduğunu belirtenler lehine gidişatın ise tersine döndüğü görüldü.
3 AYA YÖNELİK DEĞERLENDİRMELER
Gelecek 3 aya yönelik değerlendirmeler neticesinde, üretim hacmi ve iç piyasa sipariş miktarında artış bekleyenlerin oranında düşüş gözlemlenirken, ihracat sipariş miktarında artış bekleyenler açısından daha olumlu bir gelişim söz konusu oldu.
Ayrıca, gelecek 12 ay içindeki sabit sermaye yatırım harcamasına dair artış yönlü beklentilerin güçlenmesi, gelecek 3 aydaki istihdam beklentilerinin ise zayıflaması dikkat çekti.
ÜFE BEKLENTİSİ YÜZDE 38,9 DÜZEYİNDE
Gelecek 3 ayda ortalama birim maliyetlerde artış bekleyenler lehine gidişat güçlenirken, son 3 ayda artış yaşandığını bildirmenin oranı ise zayıfladı. Gelecek 3 aydaki satış fiyatlarına ilişkin artış beklentileri belirgin bir şekilde arttı. Gelecek 12 aylık dönem sonu itibarıyla yıllık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklentisi ise bir önceki aya göre 0,3 puan artış göstererek yüzde 38,9 seviyesine ulaştı.
Ankete katılan iş yerlerinin yüzde 54’ü üretimlerini kısıtlayan herhangi bir faktörün olmadığını belirtirken, yüzde 14,4’ü talep yetersizliğinin en önemli kısıtlayıcı unsur olduğunu ifade etti. Bunu mali imkansızlıklar, işgücü yetersizliği ve hammadde-ekipman yetersizliği takip etti.
İlgili sanayi dalındaki genel gidişat konusunda daha kötümser düşünenlerin oranında artış gözlemlendi.