Ramazan ayı boyunca günde 14 saati aşan susuz kalma durumu, bazı bireylerde böbrek taşı oluşumuna yol açabilmektedir. Bu bağlamda sahur ve iftar anlarında yeterli su tüketiminin önemine dikkat çeken Nefroloji Uzmanı Uz. Dr. Burak Canver, “Ramazan süresince uzun süreli açlık ve susuzluk böbrek sağlığı için her zaman bir risk faktörü oluşturur. Özellikle yaşlı bireyler, kalp ve damar rahatsızlıkları bulunanlar, yüksek kan şekeri ve tansiyon değerleri dolayısıyla birçok ilaç kullanan hastalar ile mevcut böbrek hastalığı bulunan kişiler bu riskten daha fazla etkilenir. Bu nedenle dikkatli olunmalıdır” şeklinde uyarıda bulundu.
İFTAR VE SAHUR ARASINDA SU TÜKETİMİNE ÖNEM VERİN
Uz. Dr. Burak Canver, iftar ve sahur arasında sıvı alımının önemini vurgularken, dikkat edilmesi gereken noktaları belirtti:
“Sahurda idrar artırıcı besinler ve içeceklerin tüketimi, kişiyi susuz bırakarak böbrek taşı oluşma riskini artırabilir. Ayrıca, sıcak saatlerde günlük aktivitelerin sınırlandırılması, ağır işlerden kaçınılması ve tuz alımının azaltılması oldukça değerlidir. Yetersiz su tüketimi, böbrek fonksiyonlarının yavaş yavaş azalmasına neden olabilir. Sahurda birden fazla yumurta, aşırı süt ve süt ürünleri, konserve gıdalar, sakatatlar, muz, kavun, kuruyemiş ve içeriği tam olarak bilinmeyen bitki çaylarından uzak durulmalıdır. Kafein içeren çay ve kahve gibi içeceklerin yanı sıra domates, patlıcan ve sarımsak gibi gıdalar da susuzluğu artırdığı için aşırı tüketilmemelidir. Eğer kafeinli içecekler içilecekse, su alımının artırılması gereklidir.”
(İHA)