California Üniversitesi’nden bilim insanları, özellikle paketli gıdalarda bulunan rafine şekerin, hücre hasarına yol açtığını ve biyolojik yaşlanmayı hızlandırdığını duyurdu. Araştırmalara göre, rafine şeker içeren gıda ürünleri, hücrelere zarar vererek kronik inflamasyona neden olmaktadır. Bu tür bir kronik inflamasyon, obezite, diyabet, karaciğer ve kalp hastalıklarının yanı sıra çeşitli kanser türlerinin risklerini de artırma potansiyeline sahiptir.
BİYOLOJİK YAŞLANMAYI HIZLANDIRIYOR
Yeni yapılan araştırmalar, işlenmiş gıdaların bir Amerikalının günlük kalori alımının yaklaşık yüzde 60’ını oluşturduğunu ortaya koydu. Özellikle şekerli içecekler, paketli ekmekler, meyveli yoğurtlar, kahvaltılık gevrekler, sucuk ve salam gibi işlenmiş etlerin biyolojik yaşlanmayı hızlandırdığı tespit edilmiştir.
Beslenme epidemiyoloğu Marialaura Bonaccio, rafine şeker içeren gıdaların sadece besleyici açıdan yetersiz olmadığını, aynı zamanda şeker, tuz ve doymuş yağlar açısından da zengin olduklarını belirtti. Bonaccio, “İşlenmiş gıdalar, uzun vadede vücut için toksik maddelerin taşıyıcıları haline gelirler, bu nedenle düzenli tüketimleri oldukça tehlikelidir” ifadelerini kullandı.