Bursa’da deprem açısından risk taşıyan bölgelerin başında gelen Osmangazi’de kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini belirten Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, “Dönüşümü hızlı yapalım diyoruz ancak hazır olan yerlere dahi başlayamadık. Bakan talimatı vermiş olmasına rağmen yol alamıyoruz. Bürokratik engellerle karşılaşıyoruz. 10-20 milyar dolar parayla büyük oranda burayı dirençli hale getirebilirsiniz.” dedi.
Melisa Öztürer Özkan
Kamera: Bircan Örsel/ Kurgu: Dilek Özyer
Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Panorama Fetih Müzesi’nde düzenlenen “Dijital Platform” programında, Osmangazi Belediyesi’nin mali durumu, kentsel dönüşüm, sosyal belediyecilik, kültürel çalışmalar ve Bursaspor gibi konular hakkında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Marmara ve Bursa’nın deprem gerçeği hakkında önemli bilgiler paylaşan Aydın, “Osmangazi’deki 500 bin bağımsız bölümün 400 bin küsür bölümü depreme dayanıksız. Kentsel dönüşümü hızlı yapalım diyorum ama hazır olan yerlere dahi başlayamadık. Bakanlarla görüştüm. Talimatı vermiş olmalarına rağmen yol alamıyoruz. Sadece yerel belediyelerin kendi imkanlarıyla yapmaları çok kolay değil. Osmangazi’de 10-20 milyar dolar parayla büyük oranda burayı dirençli hale getirebilirsiniz. Şu an 1 milyar dolar hazır bile olsa hükümetin iş birliği olmadan dönüşüm yapmanız kolay değil. Bürokratik işlemlere çok takılıyoruz. Maalesef destek alamıyoruz. Hızlı yürümemiz gerekirken 1 yıl geçti, hazır olan yere başlayamadık. Bir an önce başlamayı ümit ediyorum.” şeklinde konuştu.
BORÇLARI DA ÖDEDİK HİZMETLERİ DE YAPTIK
Borç edebiyatı yapmadıklarını ifade eden Başkan Aydın, Osmangazi Belediyesi’nde sürdürdükleri sağlıklı ekonomik durumu, “Bahane değil çözüm üretmek için buradayız. Borçsuz belediye olması mümkün değil. Şu an bir kısım da var. Ama 1 yılda borçlarımızı da ödedik, personel maaşlarını da ödedik, emekli olanların 100 milyona yakın tazminatlarını da ödedik. 17 açılış yapıp 8 temel attık. Tasarruf tedbirlerine de uyduk, vatandaşa hizmetleri de eksik bırakmadık.” diyerek açıkladı.
“BURSASPOR PROJESİ EN TATMİN OLDUĞUM İŞTİ”
Başkan Erkan Aydın, siyasi kariyerinin en tatmin edici projesinin Bursaspor ile ilgili olduğunu belirterek, “Bursaspor sevgisini çocuklara aşılamak, manevi olarak en çok tatmin olduğum işti. Dağ köylerinden ova köylerinden stadyuma hiç gitmeyen, Bursaspor maçını hiç izlememiş 3000 çocuğumuzu stada getirdik. İnanılmaz bir mutluluktu.” şeklinde ifade etti.
EYLÜL’DE YENİ KREŞ AÇILIYOR
Sosyal belediyecilik projeleri hakkında bilgi veren Başkan Aydın, bu projelerin öncelikle kent lokantaları, genç kafeler ve kütüphaneler olduğunu belirtti ve “Bu çalışmalar hem önemli bir ihtiyacı kapattı hem de vatandaştan geri dönüşleri çok iyi oldu. Eylül’de kreş sayımız da 6’ya çıkacak. 500 çocuğumuza hizmet vereceğiz.” dedi.
FETİH KUTLAMALARINA ULUSLARARASI BOYUT
Bursa’nın Fethi ve Osmangazi’yi Anma Etkinlikleri için önümüzdeki yıl gerçekleştirilecek 700. yıla yönelik ulusal ve uluslararası bir boyut kazandırmayı hedeflediklerini dile getiren Başkan Aydın, “Fethin 700. yılını Bursa’ya layıkıyla yaşatmak için elimizden geleni yapıyoruz. Ulusal ve uluslararası boyuta taşımak istiyoruz. Devlet erkanının katıldığı, bakanlığın yürüttüğü bir kutlama yapmak istiyoruz.” dedi.
Romangal Fabrikası Bursa’nın en iyi destinasyonlarından olacak
Bursa’nın kültür-sanat ihtiyacını büyük ölçüde giderecek Romangal Fabrikası’ndaki dönüşüm hakkında bilgiler veren Başkan Aydın, “Bursa için çok önemli bir yapı. Yerli ve yabancı turistin ilgisini çekerek turizme kazandırmak istiyoruz. Türkiye çapında büyük yatırımcıları getirdik. 20 milyon dolar yatırım gerektiriyor. İstanbul’daki Bomontiada gibi bir proje olmasını hedefliyoruz. Romangal Fabrikası Osmangazi’nin kültür-sanat-turizm eksiğini kapayacak. Maliyetten dolayı tamamlanması biraz zaman alacak. Ama bittiğinde Old-City aksında önemli bir destinasyon olacak.” dedi.