1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Merkez Bankası Faizini Yüzde 46’ya Yükseltti!

Merkez Bankası Faizini Yüzde 46’ya Yükseltti!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, 2025 yılı için üçüncü politika faiz kararını duyurdu. Aralık ayından bu yana faiz oranında kademeli indirimler yapan Merkez Bankası’nın bu gün aldığı karar, piyasa katılımcıları tarafından dikkatle izleniyordu. Faiz indirim sürecinde politika faizi, %42,5 seviyesine düşmüştü.

Mart ayında meydana gelen siyasi gelişmeler sonrasında Merkez Bankası, sıkı para politikası çerçevesinde gecelik borç verme faiz oranını %46’ya çıkarmıştı. 20 Mart’ta yayımlanan PPK metninde, “Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır” ifadesi yer aldı.

iStock-1778859230

TAHMİNLER NE YÖNDEYDİ?

Merkez Bankası’nın gerçekleştirdiği Piyasa Katılımcılar Anketi’nde, politika faizinin sabit kalacağı yönünde öngörüler paylaşıldı. AA Finans tarafından hazırlanan ankette ise 21 ekonomist, faizin değişmeyeceğini tahmin etti.

istockphoto-1063289558-612x612

DEV BANKALARDAN ŞAHİN DURUŞ BEKLENTİSİ

ABD’li yatırım bankası Jefferies, Merkez Bankası’nın politika faizini %46’ya çıkaracağına yönelik bir tahminde bulundu. Bu tahminin temelinde, Mart ayında yaşanan rezerv kaybı ve yerleşiklerin döviz ve enflasyon beklentilerindeki olumsuz seyir yer aldı.

iStock-1414585022

Morgan Stanley ekonomistleri, Merkez Bankası’ndan ‘şahin duruş’ beklediklerinin altını çizerek, yeni bir artış veya faiz koridorunun üst bandında ilave bir sıkılaşma beklediklerini ifade etti.

merkez-4

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARINI AÇIKLADI!

17 Nisan’da saat 14.00’te, Fatih Karahan başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu, Aralık ayından beri süregelen faiz indirimine son vererek politika faizini 350 baz puan artırarak %46’ya yükseltti.

Merkez Bankası gecelik vadede borç verme faiz oranını %46’dan %49’a, gecelik borçlanma faiz oranını ise %41’den %44,5’e çıkardı.

Para-1

Merkez Bankası, karar metninde enflasyon beklentilerinin ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon için bir risk oluşturduğuna dikkat çekerek, sıkı para politikasındaki kararlılığını vurguladı.

Merkez Bankası’nın karar metninde şu ifadeler yer aldı:

“Enflasyonun ana eğilimi Mart ayında gerilemiştir. Aylık temel mal enflasyonunun, finansal piyasalardaki gelişmelerin etkisiyle Nisan ayında bir miktar yükseleceği, hizmet enflasyonunun ise görece yatay seyredeceği öngörülmektedir. Öncü veriler, yurt içi talebin ilk çeyrekte ivme kaybetmesine rağmen öngörüden yüksek seyrettiğini ve enflasyonu düşürücü etkisinin azaldığını göstermektedir. Küresel ticaretteki artan korumacı eğilimlerin, küresel iktisadi faaliyet, emtia fiyatları ve sermaye akımları üzerinden dezenflasyon sürecine olası etkileri izlenmektedir. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam etmektedir.”

Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepteki dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerindeki iyileşme aracılığıyla dezenflasyon sürecini desteklemektedir. Maliye politikasının artan eşgüdümü de bu sürece önemli katkılarda bulunacaktır. Kalıcı enflasyon düşüşü ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşu devam edecektir. Politika faizi, enflasyon gerçekleşmeleri, ana eğilimler ve beklentiler ışığında öngörülen dezenflasyon sürecine uygun sıkılıkta belirlenecektir. Kurul, politika faizine dair atılacak adımları enflasyon görünümüne odaklanarak, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşım ile belirleyecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır.

Finansal piyasalarda son zamanlarda yaşanan gelişmeler, parasal aktarım mekanizmasını destekleyen ilave önlemlerin zamanında alınmasını zorunlu kılmıştır. Likidite koşulları dikkatle izlenmeye ve etkili bir şekilde likidite yönetimi araçları kullanılmaya devam edilecektir.

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini göz önünde bulundurarak, enflasyonun ana eğilimini aşağı yönlü çekecek ve orta vadede %5 hedefine ulaşacak şekilde gerekli parasal ve finansal koşulları sağlayacak bir çerçevede belirleyecektir. Bu doğrultuda, tüm para politikası araçları kararlılıkla devreye alınacaktır. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır.”

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası altın ve dolardan ilk tepki!
Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrası altın ve dolardan ilk tepki!
'Vergi affı' ve 'yeniden yapılandırma paketi' iddiasına Bakanlıktan açıklama
‘Vergi affı’ ve ‘yeniden yapılandırma paketi’ iddiasına Bakanlıktan açıklama

Merkez Bankası Faizini Yüzde 46’ya Yükseltti!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

eBursa.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Bize Katılın
Enable Notifications OK No thanks