Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Bursa’nın İznik ilçesinde tarım alanları ve bahçelerdeki zirai dondan zarar gören arazilerle ilgili incelemelerde bulundu.
Kırsal Karatekin Mahallesi’nde çiftçilerle bir araya gelerek sorunlarını ve önerilerini dinleyen Bayraktar, burada basın mensuplarına iklim değişikliğinin Türkiye üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi. İklim değişikliğine bağlı afetlerin giderek arttığına dikkat çeken Bayraktar, bu durumun 2025 yılında daha da belirgin hale geleceğini vurguladı. Konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı:
“Afetlerin sayısı artarken, bu afetlerin şiddeti de yükseliyor. Daha önce yaşanan don olayı, 3-4 gün boyunca devam etti ve bu süre zarfında birçok bölgede ürünlerde yüzde 100’e varan zarar meydana geldi.”
Odalara bağlı birliğin tespit çalışmalarına katıldığını ve gelen verileri değerlendirdiğini belirten Bayraktar, yaptıkları çalışmalar sonucunda 65 ilde ürün hasarlarını tespit ettiklerini kaydetti.
“Üreticimize nakit desteği sağlanmalı”
Bayraktar, TARSİM kapsamına girmeyen üreticilere de destek verilmesinin önemine değinerek, bu çiftçilerin ayakta kalabilmeleri için yardımcı olunması gerektiğini ifade etti.
Devletten üreticilere nakdi yardım ve girdi desteği talep ettiklerini belirten Bayraktar, şu sözleri sarf etti:
“Tarım ve Orman Bakanlığımız yeni bir çalışma başlattı. Üretici maliyetleri hesaplanarak üreticilere ödenecek. Bu çalışmayı olumlu karşılıyoruz. Tarım müdürlükleri aracılığıyla yapılacak hesaplamaların hızlı bir şekilde gerçekleşmesi, üreticilerin destekle buluşması açısından ciddi bir önem taşıyor. Üreticimize nakit desteği sağlanmalı, kredi borçları yeniden yapılandırılmalıdır. Bu konuyu önemsiyoruz.”
Şemsi Bayraktar, tarımsal üretim için su kaynaklarının korunmasının gerekliliğinin de altını çizdi.