Nilüfer Belediyesi, sanatseverleri ödüllü yazarlarla buluşturmaya devam ediyor. Bu ay düzenlenen Koza Buluşmaları etkinliği, ödüllü yazar ve antropolog Irmak Zileli’yi konuk etti. Yazar, son eseri “Şimdi Buradaydı” ile katıldı ve bellek ve benlik üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirdi.
Etkinlik, Koza Kütüphane’de Hakan Akdoğan’ın moderatörlüğünde gerçekleşti. “Bellek ve Benlik” temalı söyleşi, katılımcılardan yoğun ilgi gördü. Irmak Zileli, yazarlık yolculuğunu ve bilinç akışı tekniğini tercih ettiğini vurguladı. Tüm romanlarında iktidar-birey ilişkisini temel alarak yazmayı benimsediğini belirtti. İktidarın yalnızca olumsuz bir kavram olmadığını ifade eden Zileli, “Toplumun her köşesinde ve aile içinde bile iktidar yapılarına rastlamak mümkün. Bu durum, bireyin kimliğini sürekli şekillendiriyor ve bireysel tarihimiz bu şekilde oluşturuluyor. Kaybımızı unutturan ve ideal benlikleri dayatan bir yapının içinde yer alıyoruz. Bu da bireylerin biat eden bir konumda olmasına yol açıyor” dedi.
İlk romanının yazım sürecine de değinen Zileli, “Roman yazma fikrim yoktu. Ancak, ‘Babam şimdi ölse ne yapardım?’ sorusu beni harekete geçirdi ve yazmaya başladım. Yazarken bilinç akışımın açıklandığını fark ettim. Belleğin derinliklerine inmek içinse sorgulamak gerekiyormuş. Kişinin kendini yazıya teslim etmesiyle bilincin açığa çıktığına inanıyorum” şeklinde konuştu.
Yazar, edebiyatın okurla güçlü bir bağ kurması ve sorgulatması gerektiği görüşünde. “Akıcı bir metin yazmak istiyorum ama okuru da sürekli uyanık tutacak bir anlatım peşindeyim. Bu nedenle her romanımda sonu açık bırakıyorum, böylece okur hikaye ile vedalaşamıyor; düşünmeye zorlanıyor. Bu yaratım süreci benim için oldukça kıymetli” ifadelerini kullandı.
Söyleşinin ardından Zileli, katılımcıların sorularını yanıtladı ve okurlarına kitaplarını imzaladı.