Başkent Kişinev’de, Gagauz Özerk Yeri Başkanı Gutsul’un 2023’teki başkanlık seçim kampanyasının yasa dışı finanse edildiği iddiaları üzerine yargılandığı davanın duruşması gerçekleştirildi.
Duruşma sırasında, savcılık Gutsul için 9 yıl hapis cezası ve 5 yıl süreyle devlet kurumlarında görev yapmasının yasaklanmasını talep etti. Mahkeme, duruşmaya ara vermeyi ve işlemlere 3 Temmuz’da devam etmeyi kararlaştırdı.
SAVCILIĞIN TALEBİNE TEPKİ
Duruşmanın ardından bir video mesaj yayımlayan Gutsul, mahkemedeki taleplerin kendisini muhalifler için bir örnek olarak öne sürdüğünü belirterek, “Muhaliflerin hükümete karşı gelmemeleri için örnek olarak gösteriliyorum.” ifadesini kullandı.
Yöneltilen suçlamaları reddeden Gutsul, Moldova Yolsuzlukla Mücadele Savcılığı Başkanı’nın kendisine “Başkanlıktan vazgeçmesi halinde davanın kapatılacağı” teklifinde bulunduğunu iddia ederek, “Bu teklifi reddettim.” şeklinde konuştu.
OLAY
Gutsul, 25 Mart’ta Kişinev’deki havaalanında gözaltına alınmıştı. 28 Mart’ta düzenlenen duruşmada, kendisinin 2023 başkanlık seçim kampanyasının yasa dışı şekilde finanse edildiği gerekçesiyle 20 gün tutuklanmasına karar verilmişti.
Kişinev mahkemesi, 9 Nisan’da Gutsul’un ev hapsinde kalmasına hükmetmiş ve bu sürenin daha sonra uzatılmasına karar vermişti. Ev hapsi süresi ise 12 Temmuz’da sona erecek.
GAGAUZ TÜRKLERİ YAŞIYOR
Moldova’nın güneyindeki “Bucak” bölgesinde yaşayan Gagauz Türkleri, Sovyetler Birliği’nin dağılması sırasında, 19 Ağustos 1990’da Gagauz Cumhuriyeti’ni ilan etmişti. Ancak bu cumhuriyet, hiçbir ülke tarafından tanınmamakta olup, 1994 yılına kadar varlığını sürdürmüştür.
Gagauz Özerk Yeri, 23 Aralık 1994 tarihinde Moldova Cumhuriyeti sınırları içinde kurulmuştur. Bu bölge, başkent Komrat, Çadır Lunga ve Valkaneş dahil olmak üzere 3 şehir ve 26 köyden oluşmaktadır.
Gagauzlar, 1994’te Türkiye’nin de katkısıyla elde ettikleri özerklik haklarını ve Gagauz Türkçesini kaybetme endişesi taşımaktadırlar. Gagauz dili, 2010 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından “Tehlikedeki Dünya Dilleri” listesine dahil edilmiştir, bu nedenle dilin korunması ve yaşatılması Gagauz toplumu açısından büyük bir önem taşımaktadır.
Oğuz boyuna mensup Hristiyan Gagauz Türkleri, Türkiye ve Moldova arasındaki stratejik ortaklık düzeyindeki ilişkilerde önemli bir bağ işlevi görmektedir. (AA-İHA)