Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Bursa Gastronomi Festivali’nin ardından yayımlanan kitabı ve içindeki dikkat çekici sürprizi köşesinde aktardı.
Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Günümüzde… Ekonomiye dayalı turizm hareketlerinde yörelerin özellikleri kapsamındaki lezzet seyahatleri çok daha fazla öne çıktı.
Açıkça söylemek gerekirse…
Ürün ve yemek çeşitliliği dar yelpazede olan bazı kentler ve bölgeler dünyada tanınır hale geldi, ama sofra zenginliğine karşın Bursa kendini tanıtmadığı için döner kebap ve kestane şekerine sıkışıp kaldı.
Oysa…
Bursa kentleri yaşatıp ayakta tutan tarih ve kültür geçmişiyle, bu zengin geçmişin bereketi mutfak kültürüyle çok daha önlerde olmalıydı.
Galiba…
Kusur biraz da Bursa’nın kendisinde. Sahip olduğumuz sebze-meyve zenginliği, yemek çeşitliliği ve sofra kültürünü anlatmaya gerek duyulmadı.
İşte…
O anlayış geride kaldı. Büyükşehir Belediyesi geçen dönem ilkini düzenlediği Gastronomi Festivali’nin ikincisiyle gelecekteki adımlar için umut verdi.
Bursalılar akın akın etkinliğin yapıldığı Merinos’a gidip, bu alanda da Bursa’nın varlığını herkese gösterdiler.
Festival sonrası…
Hem Bursa sofra kültürünü göstermek, hem kentin yeme-içme anlayışını kayda geçirmek amacıyla, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kitap hazırlandı.
Bizzat…
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in elinden aldığımız, Fatih Yıldırım’ın yayına hazırladığı bulunmaz bir kaynak eser kıvamındaki kitabın sayfalarını ilgiyle çevirip Bursa lezzetlerini sayfa sayfa keyifle okuduk.
Adı…
Tescilden Tabağa Bursa Gastronomisi olan mutfak başeseri özelliğindeki kitap, Ova ve Tarımsal Üretim Mutfağı, Dağ Bölgesi Mutfağı, Sahil ve Göl Mutfağı, Şehir ve Göç Mutfağı başlıklarıyla dört ana bölümden oluşuyor.
Ardından…
Şeflerden Coğrafi Tarifler altında Bursa lezzetleri reçete ve görselleriyle kitapta yer alıyor.
Sürpriz ise…
- sayfada karşımıza çıktı. Başkan Bozbey’in, eşi Seden Bozbey’le birlikte hazırladıkları Bursa Bahçesi adlı reçetede farklı bir lezzet sunumu anlatılıyor.
Bozbey çiftinden Bursa Bahçesi reçetesi
Bursa Gastronomisi… Kitabı 222. sayfasında Bursa Bahçesi adlı tabak var.
Onur Yemeği kapsamındaki Mustafa Bozbey/Seden Bozbey imzalı Bursa Bahçesi reçetesi şöyle:
100 gram Karacabey’de yetişen ahududu, 100 gram dağ köylerinde yetişen böğürtlen, 80 gram mavi yemiş, 120 gram Bursa siyah inciri, 100 gram Deveci armudu, 180 gram Santa Maria armudu, 150 gram İznik Müşküle üzümü, 150 gram Bursa şeftalisi, 80 gram çilek, 100 gram fırınlanmış kestane.
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…