1. Haberler
  2. Son Dakika Bursa Haberleri
  3. Bursa’da Vergi Geliri 2.5 Milyar Lira Arttı!

Bursa’da Vergi Geliri 2.5 Milyar Lira Arttı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik, Olay Medya’nın yönetici ve köşe yazarlarıyla gerçekleştirdiği toplantıda, belediyenin borçları, mali dengeleri, vergi kayıpları ve deprem önlemleri hakkında detaylı bilgiler verdi.

Halisçelik, özellikle vergi gelirlerinin artırılması, borç yönetimi ve Bursa’nın deprem riskine karşı atılan somut adımlar üzerinde durdu. Bursa’nın merkezi bütçeye yüksek katkıda bulunmasına rağmen, uzun yıllar boyunca toplanan vergilerden yeterince pay alamadığını vurgulayan Halisçelik, gümrüklerden elde edilen vergi gelirlerindeki kaybın farkına varıldığını ve bu konuda gerekli tedbirlerin alındığını belirtti.

VERGİ ÖDEMELERİ BAŞKA İLLERE KAYDI

Bu kaybın belediye gelirleri ve hizmet kalitesini olumsuz etkilediğini ifade eden Halisçelik, “Benzer şehirlerde vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 60’ı ithalattan sağlanırken, Bursa’da bu oran yalnızca yüzde 20. Bu durum büyük bir kayıptır. Bursa’dan alınan vergilerin en az yüzde 50’sinin ithalattan sağlanması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

Halisçelik ayrıca, sanayicilerin ürünlerini farklı illerden temin etmesi ve dolayısıyla vergi ödemelerini bu illere kaydırmalarının sorunun temelinde yattığını belirtti. “Sanayicimiz, sadece beyannamede 016150 kodunu girerek Bursa vergi saymanlığına ödeme yapabilir.” ifadesini kullandı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik, Olay Medya İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali İnan’ı ziyaret etti.

“2.5 MİLYAR LİRA EK GELİR SAĞLANDI”

Büyük firmalarla görüşmeler yaparak ‘Bursa’da üretiyor, Bursa’ya kazandırıyoruz’ başlıklı broşürler hazırladıklarını kaydeden Halisçelik, “Alınan tedbirler neticesinde ithalat kaynaklı KDV oranı yüzde 20’den yüzde 40’a yükseldi. Hedefimiz ise bu oranı yüzde 50’ye çıkarmak.” açıklamasında bulundu. Halisçelik, Bursa’da yıllık toplanan toplam verginin 181 milyar lira olduğunu, gümrüklerden her ay yaklaşık 6 milyar lira geliri olduğunu belirtti. Bu farkındalıkla ayda 200 milyon, yılda 2.5 milyar lira ek vergi gelirinin elde edildiğini vurguladı.

“ORTALAMANIN ALTINDAYIZ”

Ayrıca, vergi toplama başarısının gelecekteki bütçe paylarını da etkilediğini dile getiren Halisçelik, “Hükümet, toplanan vergileri nüfus, yüzölçümü ve ilde toplanan vergi oranlarına göre sıralayıp paylaştırıyor. Nüfus ve yüzölçümünü artırmamız mümkün değil, ancak toplanan vergi oranını artırmak bizim elimizde.” şeklinde konuştu. Şu anda kişi başına düşen vergi payının Türkiye ortalaması olan 6.800 lira olduğuna, Bursa’da bu rakamın ise 6.700 lira seviyesinde kaldığına dikkat çekti.

“DÖVİZ BORÇLARINI AZALTMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Belediyenin mali durumu ile ilgili açıklamalar yapan Halisçelik, göreve başladıkları zaman toplam 15.2 milyar lira borçla karşılaştıklarını belirtti. “Başlangıçta 11.1 milyar lira borç görünüyordu ancak bunun 4.1 milyarı faturalandırılmamıştı. Gerçek borç 15.2 milyardı. Şubat sonu itibarıyla borcumuzu 9.5 milyara indirdik.” dedi. Halisçelik, borç kompozisyonunu değiştirdiklerini, kısa vadeli borçları ödediklerini ve döviz cinsinden borç oranını yüzde 38’den yüzde 25’e düşürdüklerini dile getirdi.

“24 BİN BİNA YIKIMA TEHLİKESİNDE”

Bursa’nın deprem riski ile karşı karşıya olduğunu belirten Halisçelik, kurulan Afet Daire Başkanlığı ile kapsamlı bir risk analizi sürecine başladıklarını ifade etti. “628 bin bina üzerinde risk değerlendirmesi yaptık. Bu binalardan 122 bininin riskli olduğu belirlendi. Yaklaşık 24 bin bina, 7 büyüklüğündeki bir depremde ağır hasar görebilir.” şeklinde bilgi veren Halisçelik, ilk aşamanın tamamlandığını, ikinci aşamada kentsel dirençlilik planına geçileceğini söyledi.

“SANAYİDE DEPREM RİSKİ ANALİZİ”

Depremin sanayi üretimini de etkileyebileceğine dikkat çeken Halisçelik, Japonya’dan teknik destek talep ettiklerini açıkladı. “Sanayide olası bir deprem durumunda üretimde yaşanacak sorunları analiz etmemiz gerekiyor.” dedi. Bu kapsamda, sanayi bölgelerinde deprem risk analizleri de yapılacağını vurguladı. Halisçelik, yüksek riskli bölgelerde yapılacak kentsel dönüşüm projelerinde sosyal dengeye önem verilmesi gerektiğini ifade etti.

“24 VAGON ALMAK İSTİYORUZ”

Raylı sistem yatırımlarının büyük bir kısmının bakanlık tarafından yapıldığını, bu yatırımların maliyetinin ise belediyelere devredildiğine değinen Halisçelik, “Hafif raylı sistem hattının kilometre maliyeti 40 milyon dolar, tramvayın kilometre maliyeti ise 8 milyon dolar. Bu nedenle Bursa’da tramvay kullanımını artırmayı planlıyoruz. Ayrıca 24 vagon almak için de planlar yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

Bursa’da Vergi Geliri 2.5 Milyar Lira Arttı!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

eBursa.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Bize Katılın
Enable Notifications OK No thanks