Bursa, tarihsel zanaatkâr sofraları, bereketli pazarları ve göç mutfağının zenginliği ile tanınan bir şehir olarak, bu yıl lezzetin başkentlerinden biri olduğunu bir kez daha kanıtlamak için hazırlıklarını sürdürüyor. Dördüncü kez düzenlenecek olan Uluslararası Bursa Gastronomi Festivali’nin tanıtım toplantısı, Mudanya’daki Montania Otel’de gerçekleştirildi.
Taha TÜTÜNCÜ
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in ev sahipliğinde düzenlenen tanıtımda, festivalin bu yılki konsepti ve kapsamı hakkında bilgi verildi. Festival, “Yerelden Evrensele” vizyonu ve “Rota Yeniden Oluşturuluyor” teması ile, damakların yanı sıra akla, kalbe ve kültürel hafızaya da hitap edecek şekilde hazırlandı. Bozbey, festivalin 26-27-28 Eylül tarihlerinde Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirileceğini ve etkinliklerin Mudanya’dan Karacabey’e, İznik’ten Orhaneli’ye kadar tüm ilçelere yayılacağını vurguladı.
DÖRT ANA EKSEN
Festivalin gastro ekonomi ve tarım, sosyal gastronomi, kültür-sanat ve gastro turizm gibi dört ana eksen etrafında şekilleneceğini ifade eden Bozbey, “Yerel şeflerimizle birlikte, ulusal ve uluslararası konukların da yer alacağı festivalimiz; atölyeler, yarışmalar, tadım ve tanıtım programları, söyleşiler, paneller, şef buluşmaları ve kültürel etkinliklerle dolu dolu geçecek. Ünlü şefler Bursa esnafımızla bir araya gelecek, eşsiz tatlar festivale damgasını vuracak” diye belirtti.
5 ÜNİVERSİTEDEN KÖYLERDE SAHA ÇALIŞMASI
Festival öncesinde gerçekleştirilecek çalışmalar hakkında bilgi veren Bozbey, özellikle yerel üreticilerle şefleri buluşturacak saha faaliyetlerine vurgu yaptı. Bozbey, “Festivalden iki gün önce, 3 uluslararası şef, 3 Türk şef ve 5 sosyal medya fenomeninden oluşan özel bir ekip ilçelerimizde üreticilerle buluşacak. İstanbul, İzmir, Antalya, Hatay ve Bursa’daki 5 gastronomi okulundan öğrenciler ve akademisyenler köylerde saha çalışmaları yapacak” şeklinde konuştu.
BURSA LEZZET DURAĞI PROJESİ
Festivalin her yaş grubundan katılımcılara hitap edecek şekilde hazırlandığını belirten Bozbey, çocuklar için “Minik Şefler” alanının oluşturulacağı ve kadın kooperatifleri ile yerel üreticilerin stantlar açacağını kaydetti. Bozbey, ayrıca festivalin dikkat çekici projelerinden biri olan “Bursa Lezzet Durağı” hakkında da bilgi vererek, bu özel kurulun belirli kriterlere uygun işletmelere “Güvenilirlik Sertifikası” vereceğini ifade etti. Bununla birlikte “Kentimizin gastronomi mirasını korumak ve özgün lezzetlerimizi geleceğe taşımak amacıyla hazırlanan bu kitapta; tarifler, mutfak hikâyeleri ve yöresel ürünler yer alacak” diye ekledi.
COĞRAFİ İŞARETLER ZİRVESİ DÜZENLENECEK
Festival kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan “Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi” hakkında bilgi veren Bozbey, bu zirvede Bursa’nın değerlerinin marka değerine ve gastronomi turizmine katkısının ele alınacağını vurguladı. Festivalin sadece gastronomi ile sınırlı kalmayacağına dikkat çeken Bozbey, “Açık hava sinema gösterimleri, yönetmen ve yapımcılarla sohbetler ve Bursa’nın geleneksel ‘gezek’ kültürünü yansıtan özel bir program da festival içinde yer alacak” şeklinde ifade etti.