1. Haberler
  2. Son Dakika Bursa Haberleri
  3. Keles
  4. Bursa’da 30 Bin Ihlamur Fidanı Üretimi Başladı!

Bursa’da 30 Bin Ihlamur Fidanı Üretimi Başladı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bursa’nın Keles ilçesinde, Uludağ eteklerinde 1100 rakımda 30 bin ıhlamur fidanı üretimi yapmaya başlayan Pınarcık Süs Bitkileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, gösterdiği azim ve cesaretle tarım sektöründe bir ilke imza atarak örnek teşkil ediyor.

https://geo.dailymotion.com/player.html?video=x9mer72&" width="560" height="315" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen

Kooperatif Başkanı Mehmet Sakarya, 2017 yılında kurdukları kooperatifin başlangıç hikayesini paylaştı. Sakarya, ilk üç yıl boyunca Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle mevsimlik bitki üretimi yaptıklarını ifade etti.

Bu yıl daha kalıcı ürünlere yöneldiklerini dile getiren Sakarya, ıhlamur, at kestanesi, sedir, kayın ve ladin ağaçlarının fidanlarını üretmeye başladıklarını belirtti. Özellikle ıhlamurda büyük bir risk alarak deneme üretimi gerçekleştirdiklerini aktaran Sakarya, “Başarılı olursak adetlerini çoğaltırsak çok daha iyi olur. 30 bin ıhlamur, 3 bin at kestanesi ile toros ve himalaya sediri, mavi ladin gibi bitkiler de deniyoruz. Hangilerinde başarılı olursak ona ağırlık vereceğiz” dedi.

Kendi bölgelerindeki üreticilere alternatif ürün sunmayı hedeflediklerini vurgulayan Sakarya, “Yalova’da bir üretici yapıyordu ıhlamuru. Toprakta yetiştirmek avantajlı ama biz kapta çalışıyoruz. Yalova’daki arkadaşlar başarılı, onların 10 yıllık geçmişi var. Şu ana kadar sıkıntımız yok. Biz alt malzeme yapacağız. Büyük firmaların alt malzemesini yapıyoruz. 2 metre ile 2 metre 10 santimetre arasında boyu hedefliyoruz 2 yıl içinde.” ifadelerini kullandı.

Üye çiftçilerle en iyi ürünü elde etmeye gayret ettiklerini aktaran Sakarya, “Hata yapma şansınız yok. Ihlamurda bu yıl 30 bin diktik, fire verirsek önümüzdeki sene vazgeçeriz. Doğru iş yapmalıyız ki üreticilerimiz kazansın. Riskli bir iş yapıyoruz. 1100 rakımdayız. Kışın nasıl olacak bilmiyoruz. Yaşarsak göreceğiz” şeklinde konuştu.

Dünya piyasalarına bile hitap edebiliriz

Geçen yıl 2 milyon mevsimlik bitki üretirken, bu rakamı 1 milyona düşürdüklerini kaydeden Sakarya, “Açtığımız alanda kalıcı ürünlerle ayakta durmaya çalışıyoruz. Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyelerine ürün veriyoruz, Bursa’ya veremiyoruz. Aile çiftçiliği yapıyoruz. Maliyetlerimiz çok daha düşük aslında. Kendi arazilerimizi kullanıyoruz. İşin başlangıcı çok ciddi paralar ödedik. İstihdam anlamında bu yıl nisan ayı itibarıyla 700 bin lira yevmiye ödedik. Bölgeye de nakdi faydamız oluyor” dedi.

Sakarya, Türkiye’de 3-5 bin ıhlamur fidanı üreten başka yerler olduğunu ancak 30 bini kendileri dışında deneyen ve üretenin bulunmadığını ifade ederek, “Biraz destek alsak bu rakamlar da düşük kalacak. Biz şimdi iç piyasaya hitap ederken dünya piyasasına hitap edebiliriz. Ürün hammadde bulmakta zorlanıyoruz. Orman Genel Müdürlüğü fide konusunda yardımcı olursa önümüz açık, çok daha büyük işler başarabiliriz” belirtti.

Türk tarımının bu tür ihtiyaçlarını dışa bağımlı olduğunu vurgulayan Sakarya, şu an ihracatın da gerçekleştiğini dile getirerek, “Özellikle Kestel bölgesinde çok iyi süs bitkisi üreticileri var” ifadelerini kullandı.

Bursa’da 30 Bin Ihlamur Fidanı Üretimi Başladı!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

eBursa.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Bize Katılın
Enable Notifications OK No thanks