1. Haberler
  2. Son Dakika Bursa Haberleri
  3. Gürsu
  4. Bursa Gastronomi Festivali’yle Lezzet Yolculuğu!

Bursa Gastronomi Festivali’yle Lezzet Yolculuğu!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl “Rota Yeniden Oluşturuluyor” temasıyla gerçekleştirdiği 4. Bursa Uluslararası Gastronomi Festivali, Türkiye’nin dört bir yanından ve dünyadan gelen usta şefler tarafından büyük bir ilgiyle karşılandı. Bursa’nın gastronomi potansiyelinin farkına vardığını dile getiren Başkan Mustafa Bozbey, “Bursa, dünya gastronomi turizminden payını alacaktır. Festival, tüm hızıyla devam ediyor. Tüm Bursalıları bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Bursa’nın zengin gastronomi kültürünü tanıtmak amacıyla çeşitli etkinlikler ve yarışmalara ev sahipliği yapan festival, Türkiye’nin dört bir yanından gelen şeflerin eşsiz tabaklar hazırlamasına olanak tanıdı. Şefler, Bursa’nın yöresel ürünlerini kullanarak birbirinden farklı lezzetler ortaya koydu.

“Bursa, artık kendi gastronominin farkına vardı”

Merinos Parkı’ndaki festival alanını ziyaret eden Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, stantları gezerek vatandaşlarla bir araya geldi. Festivalin büyük bir ilgiyle devam ettiğini belirten Bozbey, “Bursa’nın gastronomisine katkı sunan birçok işletmenin ve kadın kooperatifinin yer aldığı festivalde, usta şeflerimiz tarafından sadece Bursa gastronomisi konuşuluyor. Şeflerimizin her birine teşekkür ediyorum. Şeflerimizden festivalin artık Türkiye sınırlarını aştığını duymak, bizleri gururlandırıyor. Bursa, artık kendi gastronominin farkına vardı. Farkı yorumlarla yapılan sunumlar, Bursa gastronomisinin ve yemek kültürünün genişlemesini sağlayacaktır. Böylece Bursa, dünya gastronomi turizminden payını alacaktır. Gastronomi Festivali tüm hızıyla devam ediyor. Tüm Bursalıları bekliyoruz.” diye söyledi.

Yöresel ürünlere modern yorum

Bursalı Şef Aybiçe Taylak ile beraber sahneye çıkan ünlü Şef Maria Ekmekçioğlu, Yenişehir kıl biberini yorumlayarak bir yemek hazırladı. Şefler Cüneyt Asan ve Barış Uysal ‘Keles Kuzusu’, Şefler Yunus Emre Akkor ve Hakan Doğan ‘Aktopraklık’tan bir buğday hikayesi’, Şefler Rafet İnce ve Haluk Fışkıran ‘Etli Gürsu bamyası’, Şef Hazer Amani ‘Papaz yahnisi’, Şef Ömer Bozyap ve Erdoğan Bozan ‘Bursa üçlemesi’, Şefler Yaren Çarpar ve Nihat Engin ise ‘Kestanenin zamansız yorumu’ adlı çalışmalarıyla Bursa’nın yöresel ürünlerini modern bir şekilde yorumladı.

“Saray mutfağının ana toprakları Bursa’dır”

Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz, festivalin her geçen sene daha da güzelleştiğini ve iddialı bir şekilde yapıldığını ifade ederek, Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne, Bursa Aşçılar Derneği’ne ve emeği geçenlere teşekkür etti. Açıköz, “Saray mutfağının Bursa’da doğduğunu hatırlatmak isterim. Anadolu’yu gezdiğinizde, birçok anonim yani şehri belli olmayan yemekler görürsünüz. Bunlar aslında saray mutfağıdır. Saray mutfağının da ana toprakları Bursa’dır. Urfa’ya, Edirne’ye, Antalya’ya gittiğinizde bu yemekleri görürsünüz. Bursa’nın daha büyük ve uluslararası gastronomi festivallerine liderlik etmesi lazım.” dedi.

“Bursa bize ilham kaynağı oluyor”

Şef Maria Ekmekçioğlu, Bursa Uluslararası Gastronomi Festivali’nin her sene daha da güzelleştiğini dile getirdi. Bursa’nın şeflerinin festivalde öne çıkmasının önemine değinerek, “Hepimizin yanına Bursa’nın bir şefini vererek onunla beraber yemek yapmamız sağlandı. Çok güzel bir düşünce. Tescilden Tabağa Bursa Gastronomisi kitabını da çok önemli buluyorum. Yeni tarifler üretmek için Bursa bize ilham kaynağı oluyor.” şeklinde konuştu.

“Bursa’yı bambaşka bir yere koymak lazım”

Ünlü Şef Cüneyt Asa, Bursa’nın diğer şehirlere göre çok fazla artısı olduğunun altını çizdi. Balkanlardan göç ederek Bursa’ya gelenlerin yemeklerini ve kültürlerini getirmesiyle kente büyük bir değer kattığını ifade eden Asa, “Birçok farklı kültürün burada olması yemekleri olağanüstü değerli ve çeşitli hale getirmiş. Bugün yapılan bütün köfteler, börekler, Balkanlardan Bursa’ya, Bursa’dan tüm Türkiye’ye yayılmıştır. İskender dediğimiz döner kebabı dünyanın dört bir tarafında yapılıyor. Bu bir zenginliktir. Bursa’yı bambaşka bir yere koymak lazım. Gastronomi festivali yapan şehirler arasında Bursa, birinci olmaya adaydır. Elini taşın altına koyan Başkan Mustafa Bozbey’e ve festivalde emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” diye söyledi.

“Gördüğüm en iyi festivallerden bir tanesi”

Ünlü Şef Hazer Amani, Bursa’nın gerçek bir gastronomi şehri olduğunu belirterek, “Bursa’da kötü yemek yemek çok zor. İskender döneri, köftesi, cantığı, tahinlisi hep özel ürünlerdir. Gördüğüm en iyi festivallerden bir tanesi. Yoğun bir katılım var. Şehir dışından gelen misafirler, Bursa ürünlerinin tadına bakma imkanı da buluyor. Harika bir festival hazırlayan Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne de teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Bursa Aşçılar Derneği Başkanı Necmettin Baştürk, Başkan Mustafa Bozbey’in destekleriyle Bursa gastronomisini iyi yerlere getireceklerine inandığını kaydetti.

Guinness Dünya Baklava Rekortmeni Şef Mahmut Dolmacı, festivallerin kültür alışverişinin yapıldığı yerler olduğunu, dostlukların kurulduğunu ve yemeklerin tanıtıldığını ifade etti. Dolmacı, Bursa’daki gastronomi festivalinin amacına ulaştığına inandığını belirterek, Büyükşehir Belediyesi’ne ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Türkiye Aşçılar Federasyonu Proje ve Organizasyon Kurul Başkanı Şef Araz Aknam, bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen Bursa Uluslararası Gastronomi Festivali’nin muhteşem bir atmosferde gerçekleştiğini dile getirdi. Aknam, festivalin her sene daha da büyüyerek devam ettiğini ve ucu bucağı olmayan Bursa ve Türkiye gastronomisinin dünya çapında tanınması için ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını belirtti.

Bursa mutfağı tüm yönleriyle konuşuldu

Gün boyunca ana sahne, yarışmalar, gastro söyleşiler, lezzet atölyeleri, alternatif sahne ve çocuk sahne alanlarında birbirinden eğlenceli etkinlikler düzenlenirken, yapılan çalışmalar katılımcıların hem damak hem de göz zevkine hitap etti. Festival çerçevesinde ‘Mutfak Mirasına Sahip Çık’ çalışmasının sonuçları da lezzet tutkunlarıyla paylaşıldı. Moderatör Enes Kavan’ın düzenlediği oturumda Haluk Dedeoğlu, Umut Reçber, Gökhan Çakar, Necmettin Baştürk, Umut Karakuş ve Selen Mağzalcıoğlu tarafından Bursa mutfağının bilinmeyen yönleri ele alındı. Şef Gökhan Çilak, ‘Slow Food hareketi’ konusunu aktarırken; moderatörlüğünü Tuğçe Aksulu’nun yaptığı ‘Gastronomiyi Dijitalde Tatmak’ oturumunda Mehmet Çoban, Fatih Doğru ve Niyazi Sessaçar deneyimlerini paylaşma fırsatı buldu. Bursa Aşçılar Derneği ve Engelsiz Mutfak işbirliğiyle hazırlanan ‘Lezzete Engel Yok’ programında Bursalı şeflerle birlikte sahne alan engelli bireyler ise hünerlerini sergiledi.

Usta şeflerin elinden Bursa lezzetleri

Araz Aknam, Müge Süslükaya ve Ramazan Göl tarafından hazırlanan ‘Hasanağa Enginar Tatlısı ve Ahududu Şerbetli Santa Maria Armut Tatlısı’ atölyeleri, yemek tutkunları tarafından büyük bir ilgiyle takip edilirken; profesyonel aşçıların ve üniversitelilerin katıldığı yemek yarışmaları katılımcılar tarafından heyecanla izlendi.

Bursa Gastronomi Festivali’yle Lezzet Yolculuğu!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

eBursa.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Bize Katılın
Enable Notifications OK No thanks