Arpaçay ilçesine bağlı Yalınçayır Mahallesi’nde 4, Kağızman’a bağlı Paslı köyünde ise yine 4 çocuk, baharın gelmesiyle birlikte bahçelerinde kendiliğinden yetişen ve yörede “deli bat bat otu” olarak bilinen bitkiden yedi. Bu durum, çocukların sağlık durumunda ciddi sorunlara yol açtı.
İki farklı yerden toplamda sekiz çocuk, halüsinasyon görme ve nöbet geçirme şikayetleriyle dün akşam Harakani Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.
Hastanede yapılan tedavi sürecinde 6 çocuk taburcu edildi. Ancak, çocuklardan birinin müşahede altında tutulduğu, diğerinin ise tedavisinin serviste devam ettiği bildirildi.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aslı Sezal Çubukçu, hastaneye başvuran 8 çocuğun “deli bat bat otu” zehirlenmesi yaşadığını belirterek, “Deli bat bat otu, ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesi’nde Kars, Ardahan, Erzurum ve Erzincan gibi illerde sıkça görülen endemik bir bitki türüdür. Bu bitki tüketildikten sonra hastalarımızda bazı zehirlenme bulguları olabilmektedir.” şeklinde açıklamada bulundu.
Çubukçu, bazı hastaların nöbet geçirip halüsinasyon gördüğünü aktararak, şu bilgileri verdi: “Hastalarda vücutta sıcaklık, ağızda ve ciltte kuruluk, halüsinasyon görme, nöbet geçirme, taşikardi gibi bulgular olabilmektedir. Bize başvuran 3 hastamızda halüsinasyon görme, 1 tanesinde nöbet geçirme, diğer hastalarımızda ise vücutta sıcaklık ve ağızda kuruluk bulgularını tespit ettik. Nöbet geçiren hastamızı serviste kontrol amaçlı tutuyoruz. Ailelerin çocuklarını, özellikle ilkbahar döneminde bilmedikleri bitkileri yememeleri konusunda uyarmasını istiyoruz.”
Nöbet geçiren ve kontrol amacıyla çocuk servisine yatırılan 6 yaşındaki Savaş Aydın’ın dedesi Şakir Aydın ise köydeki bazı çocukların bu otu tükettiklerini ve bunun sonucunda zehirlenme vakası yaşandığını ifade etti. Aydın, “Kağızman ilçesine bağlı Paslı köyünde oturuyoruz. Dün akşam haberimiz yoktu, çocuk bitki yemiş, rahatsızlanınca hastaneye getirdik. Kontrol edildi, gözlem altında tutuluyor.” dedi.