Anayasa Mahkemesi, Yoon’un sıkıyönetim ilanının anayasa tarafından öngörülen “ulusal kriz” koşullarını sağlamadığını belirterek, bu durumun anayasaya aykırı olduğunu açıkladı.
Ajansların aktardığına göre; Mahkeme, Yoon’un sıkıyönetim ilanı sonrasında Ulusal Meclis’e asker göndererek yasalara aykırı hareket ettiğini ifade etti.
Bu karar doğrultusunda, Anayasa Mahkemesi, Ulusal Meclis’in azil talebini kabul ederek Yoon’un sıkıyönetim ilanı sebebiyle görevden alınmasını onayladı.
Azil kararının ardından Yoon hemen görevden alındı ve ülke, 60 gün içerisinde yeni bir devlet başkanlığı seçimine gidecek.
SIKIYÖNETİM İLANI
Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık 2024 tarihinde yaptığı televizyondaki konuşmasında “muhalefetin devlet karşıtı eylemlere karıştığı” iddiasıyla sıkıyönetim ilan etmişti. Ancak mecliste yapılan oylama sonucu bu karar kaldırılmış ve Bakanlar Kurulu tarafından onaylanmamıştır.
Ulusal Meclis, 14 Aralık 2024 tarihinde Yoon’un azlini talep eden bir oylama düzenlemiş ve Yoon, Anayasa Mahkemesi’nin kararını bekleyene kadar geçici olarak görevden uzaklaştırılmıştır.
Azil sürecinin getirdiği başka bir durum ise, 15 Ocak’ta sıkıyönetim ilanı ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında Yoon’un gözaltına alınmasıdır. Bu, ülke tarihindeki ilk gözaltı durumu olarak kayıtlara geçmiştir.
Yoon, Seul Batı Bölge Mahkemesi’nin “ayaklanmaya liderlik etmek” ve “görevi kötüye kullanmak” suçlamasıyla 19 Ocak’ta tutuklanmış, Güney Kore Savcılığı da 26 Ocak’ta bu suçlamalarla ilgili iddianame hazırlamıştır.
Seul Merkez Bölge Mahkemesi, tutukluluk halini iptal ederek Yoon’un fiziksel gözaltı olmadan yargılanmasına izin vermiştir. Bunun sonucunda Yoon, 8 Mart’ta serbest bırakılmıştır.
AZİL SÜRECİ
Güney Kore’de bir devlet başkanının görevden alınabilmesi için Ulusal Meclis’e sunulan azil önergesinin, meclisin üçte ikisi tarafından onaylanması gerekmektedir. Diğer siyasi figürlerin azli için yalnızca salt çoğunluk yeterli olmaktadır.
Azil oylaması sonrasında, azil istemi Anayasa Mahkemesi’ne sevk edilmektedir. Mahkeme, azil sürecine ilişkin kanıtların dinlenmesi ve değerlendirilmesi için duruşma düzenlerken, azil talebini onaylamak veya reddetmek için altı aylık bir süreye sahiptir. Mahkemedeki dokuz yargıçtan altısının onayı durumunda lider görevden alınmaktadır. Şu anda mahkemede sekiz yargıç bulunmaktadır.
Güney Kore Ulusal Meclisi, 14 Aralık’taki oylamada nitelikli çoğunluğu sağlayarak Yoon’un azlini talep etmiştir.
Anayasa Mahkemesi’nin yaptığı yargılama sonucunda azline karar verilen Yoon, 2017 yılında azledilen eski Devlet Başkanı Park Geun-hye’den sonra bu şekilde görevden alınan ikinci lider olmuştur.