TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Yıldırım, “Yapay zeka, yazılı insanlık tarihinin en önemli ilerlemelerinden biridir ve bunu uzaktan izlemek yerine, iş dünyası ile kamu kurumlarının ortak bir anlayışla hızlı bir şekilde yol alması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Bursa Şubesi tarafından düzenlenen “Yapay Zeka: Geleceğin Şekillendiricisi” temalı Teknoloji Zirvesi, başladı.
Zirvenin açılışında konuşma yapan TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Yıldırım, düzenledikleri tüm etkinliklerde katma değer oluşturmaya ve Türkiye’deki organizasyonlarda yabancı paydaşları dahil etmeye özen gösterdiklerini belirtti.
Zirveye G20 Genç Girişimciler İttifakı Çin Konseyi Başkanı Tianqi Han’ın katıldığını bildiren Yıldırım, “Yapay zeka ve diğer teknolojilerde Çin, çıtayı oldukça yükseltmiş durumda. Onların burada bulunması ve son teknolojik gelişmeleri aktarmaları bizim için büyük bir fırsat” şeklinde konuştu.
Yıldırım, yeni teknolojilerin gündemde olmasının yanı sıra, asıl farkın yapay zeka ile ortaya çıktığını vurguladı ve ekledi:
“Tarih boyunca büyük dönüşümlerin arkasında her zaman girişimcilik, ticaret ve işbirlikleri bulunmaktadır. TÜGİAD olarak girişimciliği Türkiye’nin kalkınmasında ve dünya ekonomisinin dengelerinde önemli bir merkez olarak görüyoruz. Yapay zeka, bu perspektifi sergileyebileceğimiz önemli bir alan.”
TÜGİAD, Çin’de Şube Açmayı Planlıyor
Yıldırım, 6-12 Nisan tarihlerinde gerçekleştirecekleri Çin ziyaretiyle TÜGİAD’ın ilk yurt dışı resmi şubesini açmayı hedeflediklerini ifade etti. Bu yeni merkez için yaptıkları hazırlıklarını da aktaran Yıldırım, şu şekilde konuştu:
“Amaçlarımız arasında, teknoloji ve yenilenebilir enerji alanında şirketlerin bir araya gelmesi, sermaye erişimi sağlamak ve teknoloji transferi gerçekleştirmek var. Şu ana kadar 50’den fazla katılımcı ile işbirliğine hazırız. Çin’de yer almak isteyen teknoloji ve sermaye transferi yapma hedefi olan herkesi davet ediyoruz.”
Ek olarak, Yıldırım, Ekim ayında ABD’de bir şube açacaklarını ve Balkanlar ile Türk devletlerinde federasyon modelini geliştirmek için çalışmalar yaptıklarını da belirtti.
Yeni Teknolojinin Sınırları Zorluyor
Zirve Koordinatörü Ersoy Tabaklar, zirvenin amacının yalnızca yapay zeka üzerine bir diyalog oluşturmak olmadığını, bu devrim niteliğindeki teknolojinin geleceği nasıl şekillendirdiğini ve insanlığa katkı sağlayacak yolları keşfetmeyi hedeflediklerini vurguladı.
Tabaklar, yapay zekanın birçok alanda önemli bir dönüşüm aracı olduğunu belirterek, hızlı gelişimin sınırları aşarak daha önce hayal dahi edilemeyen imkanlar sunduğunu ifade etti. “Yapay zeka, yalnızca teknolojik yeteneklerden değil, insan hayatına anlamlı katkılar sunma potansiyelinden de besleniyor. Bu zirvede, yapay zekanın topluma nasıl değer katabileceği üzerine konuşacağız. Teknoloji, bizlerle işbirliği içerisinde çalışan akıllı bir ortağımız gibi.” dedi.
Tabaklar, yapay zekanın yeni çağında veri güvenliğinden bireylerin haklarına dikkat edilmesi gerektiğini, bu teknolojinin toplum yararına kullanılması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Zirvenin önemini vurgulayan Tabaklar, özellikle veri gizliliği ve ayrımcılığa karşı sistemlerin oluşturulması gibi konulara odaklanmayı, güvenilir ve şeffaf yapay zeka sistemleri geliştirmek için çalışmayı gerekli gördüklerini dile getirdi.
Etkinlikte, “Finansal teknolojiler ve yapay zeka”, “Akıllı fabrikalar”, “Bankacılıkta yapay zeka uygulamaları”, “Adaletin dijital dönüşümü: yapay zeka ve hukukta yeni ufuklar”, “Robotlar sanat yapar mı?”, “Yapay zeka ve yetenek yönetimi” ve “Yapay zeka özgür iradeye sahip olabilir mi?” gibi başlıklar ele alınacak.