Sıcak havaların etkisiyle bağırsak enfeksiyonlarının hızla yayılmaya başladığına dikkat çeken Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Esin Korkut, yaz mevsimini sağlıklı bir şekilde geçirebilmek için alınabilecek basit önlemleri açıkladı.
“EN BÜYÜK BULAŞ KAYNAĞIMIZ ELLERİMİZ”
Yaz döneminde görülen enfeksiyonların genellikle bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıktığını ifade eden Prof. Dr. Korkut, “Maalesef bu enfeksiyonları çoğu zaman kendimiz bulaştırıyoruz. En büyük bulaş kaynağımız ellerimiz. Bu yüzden bol su ve sabunla el yıkamak en basit ama en etkili korunma yöntemidir” şeklinde konuştu.
BOZULMAYA AÇIK GIDALARA DİKKAT
Sıcak havalarda et, yumurta ve mayonez gibi kolayca bozulabilen gıdaların uygun hijyen koşullarında saklanmadığında sağlık sorunları yaratabileceğini belirten Prof. Dr. Korkut, “Özellikle dışarıda tüketilen yiyeceklerin ne koşullarda hazırlandığına emin olmadan tüketmeyin. Saklama koşulları uygun olmayan ürünler zehirlenmelere davetiye çıkarabilir. Yaz enfeksiyonu geçiren sağlıklı bireylerde, istirahat ve bol sıvı tüketiminin çoğu zaman yeterli olur. Ancak ateş, kanlı ishal ya da uzun süren karın ağrısı gibi durumlarda mutlaka bir hekime başvurulmalı” uyarısında bulundu.
KONTROLSÜZ DİYETLERDEN KAÇININ
Bağırsak sağlığının korunması için bol lifli beslenmenin önemini vurgulayan Prof. Dr. Korkut, özellikle yaz aylarında lif alımının artırılması gerektiğini belirtti. Lifli gıdalar ve su tüketiminin hem bağırsak alışkanlıklarını düzenlediğini hem de toksinlerin atılımını kolaylaştırdığını ifade etti. Yaz aylarında kilo vermek isteyenler için ise “Kilo vermek isteyenler mutlaka diyetisyen kontrolünde ilerlemeli. Aç kalmak yerine dengeli beslenmeyi, Akdeniz tipi diyeti ve egzersizi birlikte öneriyoruz” açıklamasında bulundu.
(DHA)