1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Yaşlılıkta Beyin Sağlığı: Beslenme ve Önemi

Yaşlılıkta Beyin Sağlığı: Beslenme ve Önemi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Süber Dikici, beyin sağlığı ile beslenmenin önemi üzerine dikkat çekici bilgiler paylaştı. Beynin ön kısmı, ‘prefrontal korteks’ olarak bilinir ve bu alanın yaşlanma ile birlikte ilk yıpranan bölge olduğunu vurguladı. Doç. Dr. Dikici, “Yaşla birlikte düşünsel davranışları kontrol eden bu bölgedeki hasarlar, yaşlı bireylerde düşüncelerin takip edilmesinde zorluklara yol açar” dedi.

YAŞLILIĞA BAĞLI ZİHİNSEL GERİLEMENİN NEDENLERİ

Yaşla birlikte zihinsel gerilemenin diğer bir sebebi de sinir hücreleri arasındaki iletişimi sağlayan miyelin kılıfının azalmasıdır. Doç. Dr. Dikici, “Miyelin kaybı, yanlışa neden olan nöronsal ateşlemeler ile birlikte elektriksel sinyal bozukluklarına yol açar. Sonuçta, yaştan dolayı beyindeki düşünce iletimi yavaşlar. Bu durumu hızlandıran kötü alışkanlıklar, özellikle sigara ve alkol de önemli etkenlerdir” şeklinde konuştu.

thumbs_b_c_abaf44eca7bdf7a183b7c650b0b8646b

“YAŞLANDIKÇA ZİHİNSEL ZORLUKLAR ARTABİLİR”

Yaşlanmanın getirdiği zihinsel zorlukların çok sayıda nedeni olduğunu ifade eden Doç. Dr. Dikici, “Alzheimer hastalığında amiloid plakların birikimi ya da damar sertliği nedeniyle beyne yeterince kan akışının olmaması, beyin fonksiyonlarımızı olumsuz etkileyecektir. Ayrıca, nörokimyasal maddelerin üretimindeki azalma da dikkatimizi etkiler” dedi.

“BİLİNÇLİ BESLENME İLE BEYİN SAĞLIĞINI KORUYUN”

Beyin sağlığını korumak için sık sık tekrarlanan monotonluktan uzak durulması gerektiğini belirten Doç. Dr. Dikici, “Hayatımızı çeşitlendirerek, beynimizi rahatlatmayı sağlayabiliriz. Düzenli olarak temiz hava almalı ve oksijen tüketimine dikkat etmeliyiz. Beyin, vücutta bulunan oksijenin önemli bir kısmını kullanır ve oksijensiz kaldığında, vücudun ilk kaybedeceği organ olur” dedi.

thumbs_b_c_3877b0afbf91c94c4b654ecf64bb6df2

“BİTTER ÇİKOLATA BEYİN İÇİN FAYDALI”

Bitter çikolatanın beyin sağlığına olan katkılarını anlatan Doç. Dr. Dikici, “İçerdiği flavonoidler, kafein ve teobromin gibi bileşenler sayesinde beyin sağlığını destekler. Antioksidanlar, beyin hücrelerini serbest radikallerin neden olduğu oksidatif strese karşı korur” şeklinde bilgi verdi.

“BALIK BESLENMENİN GÖZ ALICI FAYDALARI”

Beslenmenin beyin sağlığındaki rolüne dikkat çeken Doç. Dr. Dikici, balığın omega-3 yağ asitleri bakımından zengin bir gıda olduğunu belirtti. “Balık yağı, vücudun miyelin üretiminde kullanılır ve beyin dostu gıdalar arasında yer alır. Özellikle somon, alabalık ve sardalya gibi yağlı balıklar tercih edilmelidir” ifadelerini kullandı.

thumbs_b_c_abaf44eca7bdf7a183b7c650b0b8646b

YEŞİL YAPRAKLI SEBZELERİN FAYDALARI

Yeşil yapraklı sebzelerin, özellikle ıspanak ve pazı gibi türlerin, folik asit açısından zengin olduğunu belirten Doç. Dr. Dikici, bu sebzelerin beyin fonksiyonlarını desteklemek için önemli bir kaynak olduğunu ifade etti. “K vitamini içeren bu sebzeler, sinir hücreleri arasındaki iletişimi sağlar ve zihinsel sağlığı koruduğuna dair bulgular vardır” şeklinde konuştu.

thumbs_b_c_098cbd305bc7c67aa2e03666c7fed0b0

“CEVİZ BEYİN İÇİN FAYDALI BİR ATIKTIR”

Cevizin Omega-3 yağ asitleriyle zengin olduğunu belirten Doç. Dr. Dikici, bu yağların beyin hücrelerinin korunmasında önemli bir roller üstlendiğini dile getirdi. “Ceviz, hücreleri oksidatif strese karşı koruyarak bilişsel gerilemeyi yavaşlatabilir. Ayrıca, bu gıda Alzheimer gibi hastalıklara karşı koruyucu özellikler taşır” dedi.

thumbs_b_c_b746ba021bd40a489c8a6ff7007c1835

“UNUTKANLIĞA KARŞI KABAK ÇEKİRDEĞİ ÖNERİLİYOR”

Magnezyum zenginliği sebebiyle kabak çekirdeğinin beyin sağlığı üzerindeki etkilerini anlatan Doç. Dr. Dikici, “Kabak çekirdeği, sinir hücrelerinin iletimine destek vererek stres ve anksiyete seviyelerini düşürür. Bilişsel sorunların önlenmesi için tavsiye edilir” ifadelerini kullandı.

“RİSK FAKTÖRLERİNİ YÖNETMEK GEREKİYOR”

Doç. Dr. Dikici, beyin sağlığını korumak için gerekli olan fiziksel aktiviteleri, sağlıklı uyku düzenini ve dengeli beslenmeyi vurguladı. Ayrıca, “Kan basıncı, kan şekeri, lipid seviyeleri gibi risk faktörlerinin kontrol altında tutulması gerektiğini” belirtti.

thumbs_b_c_10a6acb078b7a2e31c16071c2a3eb45a

(DHA)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yaşlılıkta Beyin Sağlığı: Beslenme ve Önemi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

eBursa.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Bize Katılın
Enable Notifications OK No thanks