Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen “Olimpos’tan Uludağ’a” adlı söyleşide, Uludağ’ın tarihi, bugünkü durumu ve doğal güzellikleri ele alındı.
Osmangazi Belediyesi, kış turizminin önemli merkezlerinden biri olan Uludağ’ın bilinmeyen özelliklerini gün yüzüne çıkarmak ve daha fazla kişi tarafından tanınmasını sağlamak amacıyla “Olimpos’tan Uludağ’a” başlıklı bir söyleşi düzenledi. Uludağ Yerel ve Alan Kılavuzu, konuşmacı olarak katıldığı etkinliğe, Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Mutlu Esendemir ve çok sayıda davetli iştirak etti. Yoğun ilginin olduğu etkinlikte, Hasan Ören, Uludağ’ın adının Olimpos’tan nasıl değiştiğini ve bölgede bulunan endemik bitki türleri ile hayvanlarla ilgili çeşitli bilgiler verdi.
“Uludağ isminin fikri Osman Şevki Bey’den çıkmıştır”
Osmanlı döneminde Bursa’nın fethinde Uludağ’ın yamaçlarında bulunan 52 manastırdan bahseden Uludağ Yerel ve Alan Kılavuzu Hasan Ören, bu manastırlarda keşiş ve rahiplerin yaşadığını belirtti. Osmanlıların, bu dağa keşiş ve ruhban dağı adını vermesinin ardından, Cumhuriyet döneminde 1925 yılında Bursa Öğretmen Lisesi Müdürü Hakkı Baha Pars’ın düzenlediği bir okul kervanında Osman Şevki Bey’in de bulunarak İstanbul’dan Bursa’ya gelirken Bozburun açıklarında Keşiş Dağı’nı gördüğünü ve bu dağın “ulu bir dağ” olduğu fikrini benimsediğini aktardı. Kervanın Bursa’dan hareketinin ardından daha sonraki günlerde, belirli incelemeler yapılmış ve Osman Şevki Bey, kendi çıkardığı gazeteye Uludağ adını vermiştir. Bu olayla birlikte Uludağ ismi ilk kez anılmıştır.” diye konuştu.
“Keşiş Dağı’na Uludağ ismi 1925 yılında verilmiştir”
Kamp döneminde Osman Şevki Bey’in yönlendirmesiyle zirveye tırmanma hazırlıkları yapıldığını ifade eden Hasan Ören, grup Kırkpınarlar mevkiinde dinlenirken Osman Şevki Bey’in, Keşiş Dağı isminin yetersiz olduğunu ve bunun yerine Uludağ isminin kullanılması gerektiğini belirttiğini aktardı. İsim değişikliği için hazırlanan rapor, Ankara’ya gönderildi. Aldıkları cevapta, “Uludağ ismi teklifi olumlu karşılanmış, Harita Dairesi’ne Keşiş kelimesi yerine Uludağ kelimesinin kullanılmasına yönelik emir verilmiştir” denildi. Böylece 1925 yılında, Keşiş Dağı ismi Uludağ olarak değiştirilmiştir.” diye ekledi.
“Ramazan ayının başlangıcı, Bakacak tepesinde ateş yakarak duyurulurdu”
Evliya Çelebi’nin Bakacak seyir terasından övgüyle bahsettiğini belirten Ören, Uludağ’ın kuzey yamacındaki bu bölgenin, Bursa’nın en güzel manzarasını sunduğunu ifade etti. Osmanlı döneminde, Ramazan ayının başlangıcını belirlemek için bu tepeden ayın hareketleri izlenir ve Ramazan ayı başladığında ateş yakılarak halk bilgilendirilirdi. Bu gelenekten ötürü bu bölge “Bakacak” adıyla anılmaya başlanmıştır.” şeklinde konuştu.
“Uludağ, 173 endemik türüne ev sahipliği yapmaktadır”
Uludağ’ın en yüksek noktasının 2543 metre rakımda yer aldığına dikkat çeken Ören, zirve tepenin ise 2487 metre yükseklikte bulunduğunu belirtti. Uludağ Milli Parkı bünyesinde ziyaretçilere sunulan 2 otel bölgesi, 2 kamp alanı ve 4 günübirlik kullanım alanı mevcut. Yaz aylarında ziyaretçi sayısı 35 bin kişiye kadar çıkmakta, yıllık toplamda ise 1 milyon 500 bin kişi Uludağ’ı ziyaret etmektedir. Avrupa genelinde 13 binden fazla bitki türü tespit edilirken, Türkiye’ de bu sayı 12 bin civarında. Uludağ’da mevcut verilere göre bin 308 bitki türü bulunmaktadır ve bu durum bölgenin bitkisel çeşitliliğinin ne derece zengin olduğunu göstermektedir. Devam eden araştırmalar sonucunda bu sayının daha yüksek olduğu öngörülmektedir. Uludağ ayrıca, 173 endemik tür barındırmakta ve küresel ölçekte nesli tehlike altında olan 3 bitki türü ile Avrupa genelinde de 54 nesli tehlike altında olan bitki türüne yaşam alanı sağlamaktadır. Uludağ, önemli bir bitki habitatı olarak kabul edilmekte ve koruma altına alınması gereken alanlar içinde yer almaktadır. Bölgedeki kelebek türü sayısı 46, kuş türü 145, memeli türü 32, kurbağa türü 10 ve sürüngen türü ise 30 olarak saptanmıştır.” ifadelerine yer verdi.
Söyleşinin sonunda, Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Mutlu Esendemir, Uludağ Yerel ve Alan Kılavuzu Hasan Ören’e günün anısına bir teşekkür plaketi takdim etti.