Bursa’da doğa ile iç içe bir yaşam süren 53 yaşındaki Süleyman Ateştepe, yaklaşık 1500 kilometre mesafeden temin ettiği deve kuşu yumurtasını Uludağ’da karların üzerinde pişirdi. Yumurtayı getirdiği yere oturup ateş yakan Ateştepe, kendi mutfağını doğada kurarak kuş yumurtasını odun közünde pişirme deneyimini yaşadı.
Daha önce hiç tatmadığı deve kuşu yumurtasını Uludağ’da pişirme kararı veren Ateştepe, Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde deve kuşu çiftliği bulunan İbrahim Akkurt ile iletişim kurarak bir yumurta talep etti. Sabahın erken saatlerinde Uludağ’a çıkan Ateştepe, karla kaplı zeminde ateş yakarak özenle yumurtayı pişirdi. Karadenizli olduğunu ve doğaya olan sevgisini dile getiren Ateştepe, “Yemeklerimi doğada yapmayı seviyorum” diyerek bu deneyimi neden tercih ettiğini açıkladı. “Arabamın bagajı mutfak gibi. Odundan bıçaklar, çatal kaşıklar ve ateş için gerekli malzemeler var. Sadece taze gıdalar alıyorum ve yemek yapmaya başlıyorum. Şehirden uzaklaşmak beni mutlu ediyor. Yaptıklarımı sosyal medyada paylaşıyorum. Tanınmaya başlayınca keyif alıyorum. 53 yaşındayım, 40 yıldır bu bölgelerdeyim. Eğitim almadım, merak ederek öğreniyorum. Yemek yapmak benim için bir hobi” ifadelerini kullandı.
Her yemek yaptığı süreçte doğaya bir fidan diktiğini belirten Ateştepe, “Ateşim bittiğinde yakılan ateşi dikkatlice söndürüyorum. Doğayı çok seviyorum ve ona zarar vermemek için elimden geleni yapıyorum. Bu buralarda kendimi daha genç ve yenilenmiş hissediyorum. Kaz etinden yaptığım yemeğin lezzeti hala aklımda, şimdi de devekuşu yumurtası pişirdim ve bu lezzeti de unutmayacağım. Yumurtanın sarısının ve beyazının tarifi farklı. 1,5 kilogramlık yumurta 22 tavuk yumurtasına denk geliyor. Gerçek bir protein kaynağı. Son derece lezzetli” diye konuştu.
Sağlıklı deve kuşu yumurtası ambalajlanıp tüketiciye sunulmalı
Çankırı Karatekin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, deve kuşu yumurtasının 1,5 ila 2 kilogram arasında bir ağırlığa sahip olduğunu ve bu yumurtanın yaklaşık 20-24 tavuk yumurtasına denk geldiğini belirtmiştir. Yüksek protein ve sağlıklı yağ oranlarına sahip olan deve kuşu yumurtasının, 100 gramında 13 gram protein ve 11 gram yağ içerdiği, tavuk yumurtasında ise bu oranların 12.6 gram protein ve 9.5 gram yağ olduğunu söyledi.
Ercoşkun aynı zamanda, tavuk yumurtasının 373 miligram kolesterol içerirken, deve kuşu yumurtasında bu oranın 200-220 miligram arasında olduğunu belirterek, “Bu durum deve kuşu yumurtasını daha düşük kolesterol seviyesine sahip bir alternatif haline getiriyor. Ayrıca, deve kuşu yumurtasında daha fazla tekli doymamış yağ bulunduğu için kalp sağlığına olumlu etkisi olabilir” dedi.
Ercoşkun, deve kuşu yumurtasında B12 vitamini ve fosfor miktarının daha yüksek olduğuna dikkat çekerek, “Deve kuşu yumurtası, diğer besin öğeleri açısından zengin olmasıyla dikkat çekiyor. Daha az kolesterol içermesi ve yüksek fosfor seviyesine sahip olması onu değerli kılıyor. 20-24 tavuk yumurtasına eşdeğer boyutları nedeniyle tüketimi zor. Pastörize deve kuşu yumurtası üretimi, daha küçük ambalajlar sayesinde tüketicilerin daha rahat ulaşımını sağlayabilir” ifadelerini ekledi.