Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Türkiye’nin üretim, büyüme ve istihdam alanındaki hedefleri doğrultusunda politikalar geliştirmeye devam ettiklerini vurguladı.
İŞKUR tarafından gerçekleştirilen 2024 yılı İşgücü Piyasası Araştırması’nın sonuç raporlarının yayımlandığını bildiren Işıkhan, araştırma sürecinde 2 ve daha fazla çalışanı bulunan 86 bin iş yeri ile görüşmeler gerçekleştirildiğini, imalat sektöründe en fazla iş gücü ihtiyacının yaşandığını ifade etti.
Işıkhan, 20 ve üzeri çalışanı olan işletmelerde %29,7 oranında açık iş tespit ettiklerini aktardı.
ARAŞTIRMADA GELECEĞİN MESLEKLERİ DE YER ALDI
İŞKUR’un resmi internet sitesinde yayımlanan rapora göre, en çok açık işin belirlendiği meslekler arasında garsonluk, dikiş makineciliği, satış danışmanlığı, temizlik görevliliği, gazaltı kaynakçılığı, kasiyerlik, paketleme ve konfeksiyon işçiliği ile yük ve yolcu taşımacılığı şoförlükleri yer aldı.
Eleman temininde en fazla zorluk çekilen mesleklerin başında garsonluk yer aldı. Onu dikiş makineciliği, kaynakçılık, temizlik görevliliği, sıvacılık, satış danışmanlığı ve yük ile yolcu taşımacılığı şoförlüğü izliyor.
Araştırmada geleceğin mesleklerine dair bazı tespitler de yapılmıştır.
Buna göre, işverenler tarafından önümüzdeki 10 yıl içerisinde öne çıkması beklenen meslekler; yazılım ve inşaat mühendisliği, yapay zeka, e-ticaret ve bilişim uzmanlıkları, yapay zeka geliştiriciliği, dil ve konuşma terapistliği ile CNC operatörlüğü olarak sıralanmıştır. (AA)

‘Yatırım yerine… Mevduat ve altına yatırılıyor’ TESK’ten faiz mesajı

Avro Bölgesi’nde 2024’te kamu borcu oranı arttı