Türkiye Ekonomisi Üzerine Değerlendirme
AKSOY Araştırma Kurucusu Ertan Aksoy, Türkiye’deki ekonomik ve toplumsal sorunlara ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Aksoy, yaptıkları araştırmalara göre toplumun büyük bir kesiminin asgari ücret artışı talep ettiğini ifade etti.
Yılın ikinci yarısında asgari ücretin artırılmasını isteyenlerin oranının yüzde 87 olduğunu belirten Aksoy, “Çünkü mesele sadece asgari ücretlinin aldığı para değil. Asgari ücret referans ücret olduğu için diğer ücretleri de yukarıya doğru itiyor. Dolayısıyla bu refah kaybına karşı en azından bir nefes alma alanı, zaman kazanma imkanını talep ediyor” şeklinde konuştu.
CHP’nin Asgari Ücret Teklifi ve Destek Oranı
Aksoy, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in açıkladığı 30 bin lira asgari ücret teklifine de toplumun geniş kesimlerinden destek geldiğini dile getirdi. Aksoy, “Bir siyasal angajmanı olmasına rağmen deneklerin yüzde 81 desteklediğini ifade ediyor. Bu ne demek biliyor musunuz? AKP’de de, MHP’de de büyük çoğunluğu yakalıyor. Hatta MHP’de ezici çoğunluğu yakalıyor Sayın Özgür Özel. AKP’de de çoğunluğu yakalıyor” dedi.
Yoksullaşma ve Toplumsal Barış Sorunları
Türkiye’nin önündeki en büyük sorunların “yoksullaşma” ve “toplumsal barış” olduğunu vurgulayan Aksoy, “Çünkü yoksullaştırdığınız hızda refahı geri arttıramıyorsunuz” dedi. Ayrıca Türkiye’nin Cumhuriyet ile birlikte güçlü bir orta sınıf yarattığını hatırlatan Aksoy, bu sınıfın artık “kâğıt üstü” kaldığını belirtti.
Aksoy, “Gerçek anlamda satın alma gücü açısından baktığınızda aynı orta sınıfın varlığından bahsedemeyiz. Şimdi haliyle bir büyük korkunç bir yoksullaşma hali var” ifadesini kullandı.
Üniversite Mezuniyetinin Değeri
Ayrıca Aksoy, Türkiye’de üniversite mezuniyetinin artık refahı garanti etmediğini belirterek, “Ben Erzincan’a her yaz giderdim. Çocuklara şu öğüdün verildiğini hatırlarım: Oku, kendini de kurtar, bizi de kurtar. Çünkü o dönem okuyan kendini de kurtarıyordu, ailesini de kurtarabiliyordu. Ama her şeyle birlikte bunu da çürüttükleri için yok ettiler.” şeklinde konuştu.
Bugün Türkiye’de milyonlarca gencin, kaliteli eğitim veremeyen “tabela üniversiteleri”nden mezun olduğunu belirten Aksoy, gelişmiş ülkelerin Türkiye’yi yalnızca “ucuz iş gücü” olarak gördüğünü ifade etti. Aksoy, “Eskiden Türkiye’nin ana rekabet unsuru yarı nitelikli yarı ucuz iş gücüydü. Şimdi o kalktı. Eskisi kadar nitelikli değil. Yani yarı nitelikli diyemeyeceğimiz durumda ve yarı ucuz değil artık ucuz” dedi.