1. Haberler
  2. Gündem
  3. Türkiye Varlık Fonu’nun borcunda büyük artış

Türkiye Varlık Fonu’nun borcunda büyük artış

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Varlık Fonu, bütçe açığının büyüdüğü bir dönemde ağır bir borç yükü üstleniyor. Fon’un net borcu 2019 yılından bu yana 3,5 kat artış göstererek 3,5 trilyon lirayı aştı.

Türkiye’nin en değerli kamu kurumlarının yönetimini tek çatı altında topladığı Türkiye Varlık Fonu (TVF), 2022 yılı faaliyet raporunu gecikmeli olsa da yayınladı. Rapora göre, Türkiye Varlık Fonu’nun toplam borcundaki istikrarlı artış sürüyor. 

2019’da 950 milyar TL, 2020’de 1 trilyon 586 milyar TL, 2021 yılında 2 trilyon 302 milyar lira olan Türkiye Varlık Fonu bünyesindeki şirketlerin toplam borcu, 2022 yılında 3 trilyon 534 milyar liraya çıktı. Varlık Fonu’nun net borcu bir yılda yüzde 57.55 artış gösterdi.

2021 yılına ait denetim raporunda, fonun 2019’da 950 milyar TL ve 2020’de 1 trilyon 586 milyar TL olan borcunun yüzde 45 artışla 2 trilyon 302 milyar TL’ye yükseldiği ifade edildi.

İçerisinde finans, enerji, ulaştırma ve lojistik, madencilik, teknoloji ve telekom, tarım, gıda ve gayrimenkul gibi kritik sektörlerde faaliyet gösteren şirketlere sahip olan Türkiye Varlık Fonu’nun net kârı 2022 yılında bir önceki yıla göre 20 kat artarak 225 milyar liraya ulaştı. Karın artmasında enflasyonun rekor kırdığı yılda finans sektöründeki şirketlerinin brüt kârının dört kat, finans dışı sektörlerdeki kârın ise 5,5 kat artması etkili oldu.

Aralarında toplam 30 şirketin hissedarı olan Türkiye Varlık Fonu, 2.8 trilyon lira değerinde duran varlığa, 452 milyar lira değerinde nakit ve nakit benzeri varlığa, 667 milyar lira değerinde finansal varlığa ve 66,7 milyar değerinde 46 gayrimenkule hükmediyor.

Bir anonim şirket olan ve yönetim kurulu başkanlığını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı TVF’nin bünyesinde; hali hazırda Ziraat Bankası, HalkBank, Vakıfbank, Borsa İstanbul, Türkiye Sigorta, Türkiye Hayat Emeklilik, İstanbul Finans Merkezi, THY, PTT, İzmir Alsancak Limanı, Botaş, Türkiye Petrolleri, TVF Enerji, TVF Rafineri ve Petrokimya, Turkcell, Türksat, Türk Telekom, ÇAYKUR, Kayseri Şeker, TÜRKŞEKER, Eti Maden, Türkiye Maden gibi kamuya ait veya kamu hissesi bulunan şirketlerin yanında kıyı bölgelerinde, sahillerde oldukça değerli 46 adet kamu arazisi, arsa ve taşınmazları bulunuyor. 

Toplam varlıkları bir önceki seneye göre yüzde 75 oranında artarak 5,6 trilyon TL’ye ulaşan Türkiye Varlık Fonu’nun şirketlerinde toplam 218 bin 875 kişi çalışıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye Varlık Fonu’nun borcunda büyük artış
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

eBursa.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Enable Notifications OK No thanks