Hitit Üniversitesi’nde makine ve imalat teknolojileri alanında uzmanlaşan öğretim üyeleri, sağlık sektöründe devrim yaratacak bir yeniliğe imza attı. Prof. Dr. Gülay Yılmazel, Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Çalmaz ve Dr. Öğretim Üyesi Remziye Cici tarafından geliştirilen yeni tür bir eldiven, ameliyatlar sırasında malzeme sayımını kolaylaştırmak amacıyla tasarlandı.
Tasarlanan eldiven, ameliyathanelerde sterilitenin sağlanmasına yardımcı olurken aynı zamanda sayım işlemlerinin doğru ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesine olanak tanıyor. Ameliyat sırasında not almak için uygun alanların kısıtlı olması nedeniyle sayım eldiveni, sağlık çalışanları için büyük bir pratiklik sunmaktadır. Ayrıca, bu eldiven dünya çapında yenilikçi bir ürün olarak Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan tasarım tescili aldı. Ürünün faydalı model başvurusunun da devam ettiği bildirildi.
Sayım eldiveni, üst kısmına yerleştirilen bir cep vasıtasıyla işlev kazanmaktadır. Steril kalemle bu cebin üzerine yazılan notlar, içindeki not kağıdına aktarılıyor. Bu sayede, hem not alma işlemi steril bir biçimde gerçekleştiriliyor hem de not kağıdının dışarı çıkarılması gerekmiyor.
“SAYIM ELDİVENİ, STERİLİTENİN KORUNMASI VE SAYIM GÜVENLİĞİNDE AVANTAJ SAĞLAYACAK”
Geliştirdikleri eldiven hakkında bilgi veren Prof. Dr. Gülay Yılmazel, “Buluşumuzun adı ‘sayım eldiveni.’ İlgili olduğu teknik alan steril eldiven kullanım alanıdır. Steril eldiven, tek kullanımlık, steril paketlerde ambalajlanmış olarak üretilen tıbbi bir sarf malzemesidir. Bu eldiven, vücudun steril alanlarına müdahale edilmesi gereken durumlarda açık bir yara bakımı, idrar sondası takılması ve cerrahi operasyonlar gibi sağlık personeli tarafından giyilmesi zorunlu olan bir üründür. Ayrıca, kullanılan tıbbi malzemelerin sterilitesinin korunmasının gerektiği durumlarda da steril eldiven kullanımı şarttır” dedi.
“SAĞLIK ALANINA VE BİLİME ÖNEMLİ BİR KATKI SUNMASI HEDEFLENMEKTEDİR”
Ameliyathanelerdeki zorluklardan ilham alarak bu eldiveni tasarladıklarını belirten Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Çalmaz, “Sayım eldiveni fikri, ameliyathane ortamındaki çalışmalar sırasında karşılaştığımız kriz yönetimi süreçleriyle yüzleştiğimiz noktada ortaya çıktı” dedi. Çalmaz, “Bu buluş sayesinde steril alanı yöneten hemşire, ameliyat sürecinde yaşanabilecek beklenmedik gelişmelere karşı etkin bir kriz yönetimi sağlayabilecektir” şeklinde ekledi.
“SAĞLIK PROFESYONELLERİNİN ÜZERİNDEKİ STRESİ AZALTMAKTA”
Sayım eldiveninin ameliyat sırasında yaşanabilecek olumsuz durumların önüne geçmede yardımcı olacağını vurgulayan Dr. Öğretim Üyesi Remziye Cici, “Cerrahi işlemler, çok sayıda malzeme ve aletin kullanıldığı, oldukça komplike alanlardır. Ameliyatlarda istenmeyen durumların önüne geçmek amacıyla tasarladığımız sayım eldiveni, hasta güvenliğini ön planda tutarak, hem hemşirelerin hem de diğer sağlık profesyonellerinin üzerindeki stresi azaltmakta; sayım sürecini kolaylaştırmakta ve daha güvenli hale getirmektedir” ifadelerini kullandı.
(İHA)