Tavuk eti tüketiminin artmasıyla birlikte ortaya çıkan gıda zehirlenmeleri, özellikle Salmonella bakterisinin neden olduğu enfeksiyonları gündeme taşıdı. Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özge Ünlü, Salmonella kaynaklı enfeksiyonların önlenmesi için dikkate alınması gereken önemli tedbirleri açıkladı. Ünlü, tavuk ve etlerin iyice pişirilmesi gerektiğinin altını çizerken, güvenilir marketlerden ve kasaplardan alınan gıdaların hazırlanmasında hijyen kurallarına uyulmasının zorunlu olduğunu ifade etti. Ayrıca, gıdayla temas etmeden önce ellerin sabunlu suyla en az 20 saniye yıkanması ve çiğ tüketilen meyve ile sebzelerin iyice yıkanarak tüketilmesi gerektiği konusunda uyardı.
AZ PİŞEN TAVUK ETİNE DİKKAT
Doç. Dr. Özge Ünlü, Salmonella bakterisinin özellikle yaz aylarında az pişmiş tavuk etleri tüketildiğinde yaygın olarak görülme riski taşıdığını ifade etti. Ünlü, “Araştırmalar, Salmonella’nın sadece tavuk etini değil, aynı zamanda kırmızı etleri de kontamine edebileceğini göstermektedir. Bunun yanı sıra, Salmonella’nın tavuk yumurtaları, kontamine çiğ yumurtalardan elde edilen mayonez gibi soslar, birçok meyve ve sebze ile uygun şekilde depolanmayan kuruyemişleri de etkileyebileceği dikkat çekici bir noktadır. Bu durum, gıda güvenliğinin ne denli önemli olduğunu ortaya koyuyor.” dedi.
‘EL HİJYENİ ÇOK ÖNEMLİ’
Salmonella enfeksiyonlarından korunmak için hijyenik önlemlerin alınmasının şart olduğunu ifade eden Doç. Dr. Özge Ünlü, hasta bir kişinin dışkısı ile temas sonucu bakterinin bulaşabileceğini belirterek, kontamine ellerin başkalarının eline geçmesiyle bir bulaş zincirinin oluşabileceğine dikkat çekti. Bu tür bir bulaş sürecinin nadir görüldüğünü vurgulayan Ünlü, el hijyeninin enfeksiyon zincirini kırmadaki önemini yineledi.
SALMONELLA BAKTERİSİ NEDİR?
Salmonella’nın insanlar ve hayvanlar üzerinde enfeksiyon oluşturabilen bakteriler olduğunu belirten Doç. Dr. Ünlü, “Bu bakteri, genellikle hasta bireyler veya hayvanlarla temas veya bunların dışkıları ile kontamine olmuş su ve gıdaların tüketilmesi yoluyla insana geçebilir. Sıklıkla besin zehirlenmesi etkeni olarak bilinen Salmonella, tifo ve paratifo gibi sistemik enfeksiyonlara da sebep olabilmektedir.” uyarısında bulundu.
‘İLK 8 VE 72 SAAT İÇERİSİNDE BELİRTİLER ORTAYA ÇIKIYOR’
Basit gıda zehirlenmelerinin 65 yaş üstü, 5 yaş altı veya bağışıklık sistemi zayıf bireylerde ciddi sonuçlar doğurabileceğini ifade eden Ünlü, “Şüpheli gıda tüketime müteakip 8 ile 72 saat arasında karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi belirtiler gösteren kişiler, bu durumu ciddiye almalı ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.” şeklinde uyardı.
ENFEKSİYONLARDAN KORUNMAK İÇİN ALINABİLECEK ÖNLEMLER
Salmonella enfeksiyonlarından korunmak için önerilen önlemlerin göz önünde bulundurulması gerektiğini belirten Ünlü, “Et ve sebzeler güvenilir market, manav veya kasaplardan temin edilmeli, gıdaya dokunmadan önce eller sabunlu su ile en az 20 saniye yıkanmalı ve gıda tüketiminden önce iyice pişirilmelidir. Çiğ olarak tüketilen meyve ve sebzeler ise mutlaka temizlenmelidir.” ifadelerini kullandı.
(DHA)