1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Tahinin faydaları ve zararları nelerdir?

Tahinin faydaları ve zararları nelerdir?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kış aylarının vazgeçilmez besinleri arasında yer alan tahin, tek başına tüketildiğinde de sağlık açısından birçok fayda sunar. Peki, Tahinin faydaları ve zararları nelerdir?

Kabuğu soyulmuş, öğütülmüş ve kızarmış susam tohumlarından yapılan tahin, biraz acı bir tada sahiptir ve özellikle İran, Türk ve Orta Doğu mutfağında yaygın olarak yer alır. Tahinin en yaygın faydaları arasında bağışıklığı güçlendirmesi, kolesterolü düşürmesiyle birlikte kalp hastalıkları ve felç riskini azaltması sayılır. Tahinle birlikte tahin pekmez karışımı da en az tahin kadar faydalı bir karışımdır. Ancak dozunda tüketilmesi, yan etkilerinin görülmemesi açısından önemlidir. Peki, Tahinin faydaları ve zararları nelerdir?

Yüksek oranda tekli veya çoklu doymamış yağlar içeren tahin, antiinflamatuar özellikleri sayesinde bağışıklığı güçlendirmesinin yanı sıra kolesterol seviyesini düşürür, kalp hastalıkları ve felç riskini azaltır. Ayrıca tahinin içindeki kalsiyum ve magnezyum da kan basıncını düşürmeye yardım eder.

Tahin faydaları genel olarak şöyledir:

Bağışıklığı güçlendirir

Kolesterol seviyesini düşürür

Kalp hastalıkları ve felç riskini azaltır

Kan basıncını düşürmeye yardımcıdır

Beyin gelişimini destekler

Yüksek antioksidan kaynağıdır

Kemik yapısını korur

Demiri emer, kansızlığı önler

Antikanser özellikleri vardır

Karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını korumaya yardım eder

Cilt sağlığını iyileştirir

Bağışıklığı güçlendirir

Antiinflamatuar, antioksidan ve antibakteriyel özelliklerinin yanı sıra içeriğinde yüksek oranda vitamin ve mineral barındıran tahin, vücudu hastalıklara karşı korumak adına bağışıklığı güçlendirir ve vücuttaki iltihapları önlemeye yardım eder.

Kolesterol seviyesini düşürür

Lignan adı verilen antioksidanlar içeren tahin, düzenli ve aşırıya kaçmayan tüketimiyle birlikte kandaki kolesterol seviyesini düşürme konusunda destek olur.

Kalp hastalıkları ve felç riskini azaltır

Yine yüksek oranda antioksidan içeren tahin, kolesterolü düşürmesinin yanı sıra kalp hastalığı ve felç riskini düşürmeye yardımcı olmasıyla bilinir.

Kan basıncını düşürmeye yardımcıdır

Çoklu doymamış yağ asitleri, proteinler, E vitamini, sesamin, sesamolin ve sesamol gibi lignanlar açısından zengin olan tahin, kişideki yüksek kan basıncını sağlıklı seviyelere getirir.

Beyin gelişimini destekler

Susam tohumundan elde edilen tahinin içindeki antioksidanların beyin sağlığını geliştirmeye yardımcı olarak özellikle demans ve Alzheimer gibi hastalıkların semptomlarını azalttığı görülmüştür.

Yüksek antioksidan kaynağıdır

Tahin, vücuttaki serbest radikal hasarını önlemeye ve kalp hastalığı, kanser gibi bazı hastalıklarla mücadele edebilecek lignan adı verilen antioksidanlar içerir.

Kemik yapısını korur

Yüksek magnezyum içeren tahin, kemik yapısının korunmasına ve gelişimine katkı sağlar.

Demiri emer, kansızlığı önler

Tahinin içindeki demir, düşük kırmızı kan hücresi sayısı, demir eksikliği ve yorgunlukla karakterize bir hastalık olan aneminin önlenmesine yardımcı olur.

Antikanser özellikleri vardır

Sesamin ve sesamol adı verilen iki temel antioksidan içeren tahin, bazı kanser hücreleriyle mücadele konusunda güçlü bir etki yaratabilir.

Karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını korur

Karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını korumaya yardım edebilecek bileşikler içeren tahin, ayrıca toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.

Tahinin vücut sağlığı için sunduğu yararlar yadsınamaz bir gerçektir ancak dozunda tüketimi de olası yan etkilerinin meydana getirebileceği komplikasyonlara karşı da dikkat edilmesi gereken bir noktadır.

Cilt sağlığını iyileştirir

Tahin üretimindeki ana maddelerden olan susam tohumları, cilt hücrelerinin yenilenmesine ve erken yaşlanma belirtilerinin önlenmesine yardım eden amino asitler, E vitamini, B vitamini, mineraller ve yağ asitleri içerir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Tahinin faydaları ve zararları nelerdir?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

eBursa.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Enable Notifications OK No thanks