Suriye’de Beşar Esad rejiminin devrilmesinin ardından ülkenin istikrara kavuşturulması yönündeki çalışmalar sürüyor. İngiltere merkezli Reuters haber ajansının edindiği bilgilere göre, Suudi Arabistan, Suriye’nin Dünya Bankası’na olan borçlarını ödemeyi planlıyor. Habere dayanan üç kaynağın açıklamalarına göre, Dünya Bankası, ülkenin savaş sebebiyle büyük zarar gören elektrik altyapısının yeniden inşa edilmesi ve kamu sektörü maaşlarının desteklenmesi için gerekli finansman sağlamayı değerlendirmekte.
Ayrıca, Katar’ın geçtiğimiz ay Suriye’nin elektrik ihtiyacı için Ürdün üzerinden gaz temin etme planını duyurduğu ifade ediliyor. Bu planın ABD tarafından onaylandığı belirtiliyor.
Suriye’nin Dünya Bankası’na yaklaşık 15 milyon dolar borçlu olduğu biliniyor. Bu borcun ödenmesi, bankanın ülkeye yönelik hibeleri ve yardımları onaylaması açısından önemli bir adım olacak. Borçların silinmesi durumunda, Suriye’deki yeniden inşa projeleri ve kamu sektörü destekleri için milyonlarca dolarlık bir ödeme yapılması bekleniyor.
DÜNYA BANKASI YETKİLİLERİ, SURİYELİ BAKANLA GÖRÜŞTÜ
Suriye resmi haber ajansı, Dünya Bankası’ndan gelen teknik bir heyetin Suriye Maliye Bakanı Muhammed Yusr Berniyye ile bir araya geldiğini bildirdi. Suriye hükümeti ile Dünya Bankası yetkilileri arasındaki bu ilk toplantıda, iki taraf arasındaki ekonomik işbirliğinin güçlendirilmesi ele alındı. Berniyye’nin, toplantıda Suriye’ye uygulanan uluslararası yaptırımların ve eski rejim politikalarının ülkenin finans ve bankacılık sektörü üzerindeki olumsuz etkilerini aktardığı belirtildi.
SURİYELİ YETKİLİLER WASHİNGTON’A GİDECEK
Suriye’nin bu ayın sonunda Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) yıllık bahar toplantıları için Washington’a üst düzey bir heyet göndermesi bekleniyor. Esad rejimi döneminde uygulanan ABD yaptırımları hala yürürlükte olsa da, Suriye heyetinin ABD’li yetkililerle bir görüşme gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceği henüz netlik kazanmış değil.