Çin’de yapılan bir çalışmada, sosyal medyayı kullanıcılarının paylaşımlara bakıp, beğenmeyen ya da yorum yapmayan kişilerin zihinsel sağlıklarıyla ilgili bir problemin habercisi olabileceğini ortaya çıkardı.
Teknoloji ile beraber sosyal medya platformları da hayatımızın olmazsa olmalarından biri haline geldi. Hatta bu platformları nasıl kullandığımız sağlığımızla ilgili bilgiler verir bile oldu.
Çin’deki araştırmacıların yaptıkları bir çalışmaya göre; platformları pasif olarak kullanan kişilerin, aktif olarak kullanan insanlara kıyasla sosyal kaygıdan daha fazla muzdarip oldukları bulundu.
Ekip, 500’den fazla üniversite öğrencisini zihinsel sağlık ve sosyal medya kullanımları hakkında araştırdı ve ‘röntgenci’ olarak anılan yani; sosyal medya platformlarını kullanan, paylaşımlara bakan ancak herhangi bir beğeni ya da yorumda bulunmayan kişilerin fiziksel yaşamlarında daha kaygılı oldukları tespit edildi.
Ayrıca, sosyal medyayı kullananların aktif olarak daha fazla sosyal desteğe ve arkadaşlık kalitesine sahip oldukları da görüldü.
BMC Psychology’de yayınlanan çalışma, Mayıs – Temmuz 2022 arasında gerçekleşirken Çin’deki Shanxi Eyaleti ve Hubei Eyaletinden 571 öğrenciyi içeriyordu.
Çalışma, sosyal medyayı pasif olarak kullandığını bildirenlerin işlevsiz inançlar üretme olasılıklarının daha yüksek olduğunu paylaştı.
Ekip, platformları aktif olarak kullananların, kendilerini başkalarına anlatmakta ve geri bildirim almakta rahat hissettiklerini buldu. Araştırmacılara göre; bireyler, sosyal medyayı daha etkili bir şekilde kullarak ilişki ihtiyaçlarını karşılayabilir ve olumlu bir öz algı geliştirebilir. Bununla birlikte, pasif kullanıcıların, başkalarıyla yüksek kaliteli ilişkiler kurmayı ve geliştirmeyi engelleyen kendi kendini açıklama ve iletişimsel etkileşimden yoksun oldukları ileri sürüldü.