1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Sivas’ta Kene Isırması Genç Yaşamı Tehdit Etti!

Sivas’ta Kene Isırması Genç Yaşamı Tehdit Etti!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Esenyurt’ta yaşayan 17 yaşındaki Eyüp Can Karapınar ve halası, bir akrabasının cenazesi için Sivas’a gitti. Cenaze işlemlerinin ardından kuzenleri ile dışarıda vakit geçirirken, vücudunda bir hareketlilik hissetti. Eve döndüğünde vücudundaki keneyi fark eden genç, dedesi tarafından kenesi çıplak elle çıkarıldı.

Bir süre sonra İstanbul’a dönen Eyüp Can, halsizlik, mide bulantısı ve ateş gibi belirtiler yaşamaya başladı. Hastaneye giden Karapınar, Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yönlendirildi. Burada, durumu hakkında bilgi verdikten sonra hemen tedavi altına alındı ve tahliller yapıldı.

Yapılan tahliller sonucunda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi tanısı konulan Eyüp Can, Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Bursal ve ekibi tarafından titizlikle izlenmeye başlandı. İzolasyon şartları altında gece gündüz takip edilen gencin durumu zaman zaman endişe yaratsa da tedavinin başarıya ulaşması hem aileyi hem de hastane ekibini sevince boğdu.

Durumları hakkında bilgi veren Eyüp Can ve babası Nuh Karapınar, geride bıraktıkları zorlu süreci anlatırken, Uzm. Dr. Burcu Bursal, hastaya uygulanan tedavi ve toplumda kene ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususları paylaştı.

“AYAĞIMDAN ISIRDIĞINI GÖRDÜM”

Sivas’ta kene ısırması sonrası İstanbul’a döndüğünde ateş ve kusma gibi belirtilerle karşılaşan Eyüp Can Karapınar, şunları söyledi: “Sivas’ta kuzenle hayvan otlatıyorduk. Bir gün kahvaltı yapalım dedik, oturduk. Kalktığımda içimde bir şeyler dolanıyordu, önlem aldık diye fazla bakmadım. Akşam eve gelip banyoya gireceğim sırada ayağımdan ısırdığını gördüm. Birilerini bekledim, o ara dedem geldi, ‘Çıkartalım’ dedi. Çıkarttığında da çok acıma gibi bir şey yoktu sadece çimdik gibi geçip gitti. 2-3 gün boyunca hiçbir sıkıntı yoktu, İstanbul’a eve geldim. Sonra sabah kusmaya başladım, halsizlik, baş dönmesi, ateş, ateşim 41-42’ydi. Hastaneye geldim, kan tahlili yaptılar. Kene olduğu, Sivas’tan geldiğim için beni tuttular, sağ olsunlar. Özellikle dar pantolon giydim, uzun çorap, çorapları pantolonun üstüne geçirdim, penyeyi de içime soktum, üstümde de kalın bir mont vardı özellikle giymiştim. Şu an her şey sıfırdan başlamış gibi. Ne olursa olsun umutlarını kaybetmesinler. Strese ya da üzüntüye, moral bozukluğuna gerek yok, direkt hastaneye gittiğiniz zaman her şey halloluyor. Benimki çıplak elle çıkarıldı. Kuzenlerim, amcalarım her zaman dağda 3-4 tane tutuyor, olanı çıkartıyorlar, onlarda bağışıklık gibi bir şey.”

Kene kabusu devam ediyor! Cenaze için gittiği şehirde kene ısırdı: Ölümcül risk taşıyan hastalığa yakalandı... 2

“BU HASTALIKTA RİSKLİ HASTALARA ÖZELLİKLE ANTİVİRAL İLACI VAR”

Keneye karşı dikkatli olunmasının önemine değinen Uzm. Dr. Burcu Bursal, “Keneler bir virüsü taşıyarak bizi hasta edebilirler özellikle ülkemizde bazı bölgelerimizde keneler riskli, o yüzden çocuklara kene teması olduğunda çıplak elle dokunmadan mutlaka poşet ya da eldiven aracılığıyla çıkarmaya çalışmak; çıkaramıyorsak bir sağlık kuruluşuna başvurup yardım istemek önemlidir. İnsanların, çocukların mutlaka açık renkli giyinmesi, pantolonlarını çoraplarının içine koymaları ve mutlaka yeşillik bölgeden geldikten sonra vücutta kene var mı diye derin bir şekilde kontrol edilmesi çok önemlidir. Kene tutunan insanlar 10 gün içinde mutlaka ateş, baş ağrısı, kusma, ishal ve yaygın halsizlik açısından takip edilmeli ve sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Hastamız da 17 yaşında bir erkekti, Sivas’ın bir ilçesinden gelmişti, kene tutunmuş ve kendileri çıkarmışlar, daha sonra İstanbul’a gelmiş. 3 gün sonra hastanın baş ağrısı, yaygın halsizlik, ishal ve kusması olmuştu. Hastanemizin aciline başvurdu, zaten öyküsü olduğu için hasta direkt çocuk enfeksiyon servisine izolasyon önlemleri alınarak yatırıldı. Sağlık Bakanlığı’na hastanın kan numunesi bilgilendirilerek yollandı. Bu hastalıkta riskli hastalara özellikle antiviral ilacı var, onu başlıyoruz ve hastaya ilacını temin ettik, erkenden başladık.”

Kene kabusu devam ediyor! Cenaze için gittiği şehirde kene ısırdı: Ölümcül risk taşıyan hastalığa yakalandı... 3

“HASTAYI KAYBETME İHTİMALİMİZ DE VARDI”

Hastasının durumuna dair bilgi veren Uzm. Dr. Bursal, “Komplikasyonlu seyretti, hastanemizin çocuk romatoloji ve yoğun bakım hocalarının desteğiyle taburcu ettik. 14 gün burada takip ettik, evine sağlıkla sıhhatle yolladık. Makrofaj aktivasyon sendromu dediğimiz, kenenin virüsün tetikleyebileceği bir sendroma girdi, ona yönelik özel tedavilere başladık. Hala takibimizde, günlük kontrollerine geliyor, şu anda tamamen sağlıklı. Bu hastada bazı değerlerimiz çok düşüktü. Adı üstünde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, ateşleri çok uzun süre, yüksek devam etti, 3 gün boyunca çok yüksek ateşlerle savaştık, kanamalı olma sebebi de trombosit dediğimiz değerlerin düşmesi. İnflamasyonu gösteren değer çok yükseldi, özel ilaçları var, onları başladık, süreç iyi gitti ama hastayı kaybetme ihtimalimiz de vardı, bu hasta da şanslıydık. 10-14 gün kadar hasta bulaştırıcıdır, mutlaka hastanın sıvılarına dikkat etmek gerekir, özellikle sağlık personelinin çok dikkat etmesi gerekir. Özel izolasyon yöntemlerini uyguladık. Bütün sağlık personelinin mutlaka maskesi, bonesi, gerekirse yakın temas olacaksa N-95 maskesi ve önlüğüyle hastanın yanına girmesi gerekiyor. Kesin bir tedavisi yok; en önemli şey koruyucu önlemler. Açıkçası ilaca erişilebiliyorsa hasta riskliyse mutlaka başlamak gerekir, Sağlık Bakanlığı’nın rehberinde de bu şekilde söyleniyor. Taburculuk sonrası tekrarlamasını beklediğimiz bir hastalık değil.”

Kene kabusu devam ediyor! Cenaze için gittiği şehirde kene ısırdı: Ölümcül risk taşıyan hastalığa yakalandı... 4

“HASTA SEMPTOMLARI BAŞLADIĞI ANDA GELMİŞ”

Kene başvurularına dair bilgi veren Uzm. Dr. Bursal, “Arada ‘Pikniğe gittik, kene tutundu’ diye hasta geliyor, kenelerini çıkartıp rehberde önerdiği gibi tam kan denen bir tahlil var, onu alıp hastaya 10 gün boyunca dikkat etmesi gerekenleri anlatıyoruz. 17 yaşındaki hastamız semptomları başladığı anda gelmiş, zaten kene hikayesi de olunca korkarak gelmiş. Kene ısırdıktan sonra 1-3 gün arasında semptomlar başlıyor. Yüzde 30’a kadar mortalitesi, ölümcüllüğü yükselebilir. Geç kalmış bir durum yok ama keneyi çıplak elle çıkarmış olmaları hastanın riskini arttırdı. Dedeye bir şey olmadı, o da Sivas’ta takip edildi; herhangi bir sıkıntı olmadan dede de torun da atlattı. Bakanlığın çok güzel rehberi var, o rehberi mutlaka okuyup ne yapacağımız zaten adım adım yazıyor, onu uygulamamız gerekiyor.”

“BAYAĞI BİR SIKINTILI SÜREÇTİ”

Zorlu bir süreç geçirdiklerini anlatan 43 yaşındaki baba Nuh Karapınar, “Cenaze için Sivas’a gitmişti, dönüşte 3 gün sonra pazartesi sabahı rahatsızlandı. İshal, kusma, ateşi çok yüksekti, hastaneye getirdik. İlk tahlillerde çıkmadı, sonra kan değerleri düşmeye başladı, süreç başladı. Dedesi kendi eliyle çıkarıyor. Kişiler mümkün olduğunca kendi çıkarmasın, en yakın sağlık kuruluşuna gitsinler, inşallah tekrar olmaz. Allah kimseye göstermesin, baya bir sıkıntılı süreçti. Burcu Hocam çok destek oldu, teşekkür ederim. Sevinç, hüzün ikisi bir arada, yoğun bakımdan çıkınca Burcu Hocam artık ‘Korkmamıza gerek yok, tehlikeyi atlattık’ dedi. Sivas’ta özellikle çok dikkat edin, paniğe kapılmasınlar, her kene tutan zehirli değildir. Burcu Hocama, hastanedeki personele, hemşirelere ayrı ayrı teşekkür ederim, kendi çocukları gibi ilgilendiler.”

Kene kabusu devam ediyor! Cenaze için gittiği şehirde kene ısırdı: Ölümcül risk taşıyan hastalığa yakalandı... 5

(İHA)

Sivas’ta Kene Isırması Genç Yaşamı Tehdit Etti!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

eBursa.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Bize Katılın
Enable Notifications OK No thanks