1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Sıcaklarda Gıda Hijyenine Dikkat!

Sıcaklarda Gıda Hijyenine Dikkat!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Yasemin Ersoy, sıcak havalarda gıda hijyenine dair dikkat edilmesi gereken hususları açıkladı.

“DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ GIDA GÜVENLİĞİ KONUSUNU 5 ALT BAŞLIKTA TOPARLIYOR”

Prof. Dr. Ersoy, “Gıdayı temin, hazırlama ve saklama aşamasında gıdalara bazı mikroorganizmaların bulaşması, çoğalması ya da toksin oluşturmasıyla ortaya çıkan birçok hastalık vardır. Dünya Sağlık Örgütü gıda güvenliği konusunu 5 alt başlıkta toparlıyor. Gıdaların temiz, çürümemiş ve doğru depolanan, hammaddesi sağlıklı bir şekilde ele geçirilmesi önemlidir. Burada el hijyeninin çok önemi var. Dünya Sağlık Örgütü’nün de gıda hazırlama süreçlerinde ilk başta bahsettiği şey; gıda hazırlamaya başlamadan önce, gıda hazırlarken gerektikçe ellerin yeterli ve doğru bir şekilde yıkanması ve ortamın temizliği.” dedi.

Aşırı sıcaklarda zehirlenmemek için bu önerileri dikkate alın! Uzmanlar tehlikeye karşı uyarıyor... 2

“KESME TAHTALARININ ÇİĞ TÜKETİLEN SEBZELER İÇİN AYRICA OLMASI GEREKİR”

Prof. Dr. Ersoy, “Kesme tahtası, bıçaklar, yemek hazırlanan alanların temiz olması gerekmektedir. Özellikle çiğ et, balık ve tavuk gibi gıdaların ortak kesme tahtalarında kullanılmaması, bunların aralarda temizlenmesi ve tercihen de kesme tahtalarının çiğ tüketilen sebzeler için ayrıca olması gerekir. Uygun saklama şartlarının olması lazım.” şeklinde bilgi verdi.

Aşırı sıcaklarda zehirlenmemek için bu önerileri dikkate alın! Uzmanlar tehlikeye karşı uyarıyor... 3

“PİŞME DERECELERİ ÖNEMLİ”

Prof. Dr. Ersoy, “Gıdalar pişirildikten sonra hemen tüketilmeyecekse oda ısısına geldikten sonra mümkünse 2 saat içerisinde buzdolabına kaldırılması gerekir. Çünkü 5 ile 60 derece aralığındaki sıcaklık bakterilerin üremesi ve toksin oluşturması için uygun bir sıcaklıktır. Bu aralıkta gıdaları bekletmemek lazım, buzdolabında da uzun süre beklememesi lazım. Gıdalarımızı tüketirken koku ve tatta değişiklik olması durumunda da bunun tüketilmemesi gerektiğini belirtmek istiyorum. Gıdayı tekrar ısıtmaya kalktığımızda ise özellikle 60 derece sıcaklığa ulaşması ve yeterince ısıtılması lazım. Bu arada pişme dereceleri önemli. Özellikle et, tavuk ve balık da bu daha önemlidir. 70 derecenin üzerinde bakteriler çok hızlı şekilde ölürler. Parça olduğunda iç ısısının yeterince 70 derecenin üzerine çıktığından emin olmak lazım. Bu tür gıdalar haşlama suyu şeklinde ise sularının berraklaştığını da görmek lazım. 70 derecenin üzerinde pişirdiğimizde gıdalarımız yeterince pişmiş olur.” ifadelerini kullandı.

Aşırı sıcaklarda zehirlenmemek için bu önerileri dikkate alın! Uzmanlar tehlikeye karşı uyarıyor... 4

İSHAL, DİZANTERİ, GIDA ZEHİRLENMESİ VE BRUSELLA RİSKİNE DİKKAT!

Prof. Dr. Ersoy, “Gıda hijyenine dikkat ettiğimizde yaz döneminde en çok göreceğimiz ishal, dizanteri, tifo gibi birçok hastalıkların ve gıda zehirlenmelerinin önüne geçmemizi sağlayacak.” dedi ve ekledi: “Özellikle çiğ süt ve süt ürünlerinin tüketilmesiyle hayvan hasta ise bunlar vasıtasıyla insanlara brusella bulaşı meydana gelebilir. Onun için çiğ süt ve süt ürünü tüketiminden kaçınmamız, gerekirse pişirerek ve pastörize tüketmemiz ve çiğ sütten yapılmış peynir tüketmemiz gerektiğinde ise 1,5 ay kadar tadına bile bakmadan yeterli tuz oranına sahip tuzlu suda bekletmemiz ve ondan sonra tüketmeye başlanması önemlidir.” Bu bilgilerin, yaz döneminde sıklıkla karşılaşılan ishal, dizanteri ve gıda zehirlenmesi gibi hastalıkların önüne geçilmesine yardımcı olacağını belirtti.

Aşırı sıcaklarda zehirlenmemek için bu önerileri dikkate alın! Uzmanlar tehlikeye karşı uyarıyor... 5

(İHA)

Sıcaklarda Gıda Hijyenine Dikkat!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

eBursa.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Bize Katılın