Beslenme ve Diyet Uzmanı Veysel Ciğerli, rafine ve işlenmiş şeker tüketiminin sınırlanmasının önemini vurguladı. Ciğerli, “Günlük yapılan aktivilere devam edebilmek için kişilerin aldığı enerjinin bir kısmının karbonhidratlardan gelmesi gerektiği bilinmektedir. Fakat karbonhidrat kaynaklarının da basit ve kompleks karbonhidrat kaynakları olarak ayrılması ve en doğru seçimin, kişinin kendisinin seçerek hayat kalitesini yükseltmesi adına büyük önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.
Bağışıklık sisteminin sağlığının korunmasının, genel iyilik hali için kritik bir öneme sahip olduğunu belirten Ciğerli, bazı günlük alışkanlıkların bu sistemi zayıflatabileceğine dikkati çekti. İşlenmiş gıdalar yerine vücudun ihtiyaç duyduğu asıl karbonhidrat kaynaklarının meyve, tahıl grubu gıdalar ve kurubaklagiller olduğunu söyleyen Ciğerli, “Günümüzde hazır gıdaya olan eğilim hızlı artıyor. Vücuda alınan rafine şeker miktarı bu sebeple artmaktadır. Kek, pasta, şekerleme, şekerli içecekler, makarna, pilav, beyaz ekmek gibi basit şeker ve boş enerji kaynağını sıklıkla tüketen kişilerde, 4-6 saat aralığında vücudun bağışıklığından sorumlu olan akyuvar hücreleri tarafından kullanılabilen C vitamini oranının yüzde 50 oranında düşmektedir” ifadelerini kullandı.
Akyuvar hücrelerinin virüs ve bakterileri etkisiz hale getirebilmesi için vücutta yeteri kadar C vitamini bulunması gerektiğini belirten Dyt. Ciğerli, “Bu sebeple şeker tüketimi ve kan şekerinin yükselmesi durumunda akyuvar hücreleri vücuda giren virüs ve bakterilerin yalnızca yüzde 75’ini etkisiz hale getirebiliyor. Yükselme eğiliminde olan şeker seviyeleri bağışıklık sisteminde rol oynayan reseptörleri bloke ederek vücudu bakteriyel enfeksiyonlara açık hale getirip savunmasız bırakıyor” dedi.
Kişilerin günlük yaşamda hissettiği şeker ihtiyacı konusunda da değerlendirmelerde bulunan Diyetisyen Veysel Ciğerli, “Mesela tatlı ihtiyacımız olduğunda, tercihimizi taze meyveler, kuru meyveler, bal, pekmez, kompostolardan yana kullanmamız bizi koruyacaktır. Basit şeker ve basit şeker içeren besinlerden uzak durmalıyız” şeklinde öneride bulundu.
Basit şekerlerin sindirilmeden doğrudan kana karıştığına dikkat çeken Veysel Ciğerli, “Özellikle pasta, börek, meşrubatlar ve çeşitli şekerlemelere katılan basit şekerler kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltmektedir. Yükselen kan şekeri, vücuda yerleşmeye çalışan virüs ve bakterileri tanıyan reseptörlerin hassasiyetini azaltarak bağışıklık sistemimizin zayıflamasına sebep olmaktadır. Bu sebeple, şeker tüketimine oldukça dikkat etmeliyiz” dedi.