Bakanlık, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşan “Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” hakkında yazılı bir açıklama yaptı.
Yeni yasa ile organ bağışından ilaç tedarik zincirine, tıbbi cihazlardan yanıltıcı reklamlara, özel sağlık kuruluşlarından hekimlerin özlük haklarına kadar pek çok alanda önemli düzenlemelere yer verildi.
SAĞLIK BAKANLIĞINDAN, YENİ DÜZENLEMELERE İLİŞKİN AÇIKLAMA
Yapılan yeni düzenlemeyle organ bağışı süreci kolaylaştırılıyor ve bağışçının iradesi esas alınıyor. Bu çerçevede vatandaşlar, e-Devlet üzerinden kolayca organ bağışçısı olabilecek ve dijital ortamda hızlı bir şekilde işlemlerini tamamlayabilecek. Bağışçılar, organ bağışı yaptıklarını hangi yakınları ile paylaşmak istediklerine de kendileri karar verebilecek.
Hayattayken organ bağışına karar veren kişilerin iradesi, hayatlarını kaybettiklerinde de geçerli sayılacak. Böylece bağışçının iradesi korunmuş olacak ve organ bekleyen vatandaşların umudu artacaktır. Ayrıca, organ nakli yapılan bağışçının birinci derece yakınlarına, nakil ihtiyacı durumunda öncelik tanınacağı belirtiliyor.
İLAÇLAR DİJİTAL SİSTEMLE TAKİP EDİLECEK
Düzenleme ile her bir ilaç, üretim ya da ithalat aşamasından hasta tedavisinde kullanılmasına kadar Takip Sistemi ile izlenebilecek. Sağlık Bakanlığının kontrol yetkisi, ilaç tedarik zinciri sürecinde güçlendirilecek.
Sistemle ruhsatlı ilaçların stok kontrolleri, üretim ve dağıtım planlaması takip edilecek. Ayrıca, ilaç erişimi kesintiye uğramayacak, düzenlemelere aykırı eylemlerde bulunanlara yaptırımlar uygulanacak.
Kanun, tıbbi cihazlarla ilgili yapılan düzenleme ile piyasada yalnızca standartlara uygun ürünlerin yer almasını sağlayacak. Aksi yönde hareket edenlere uygulanacak idari para cezaları ise ağırlaştırılacak.
Düzenlemelerle özel sağlık kuruluşlarının tanıtım ve bilgilendirme faaliyetleri dikkatle izlenecek. Hastaların iyileşme umudunu “yanıltıcı-aldatıcı tanıtım ve reklam yoluyla” suistimal etmeye çalışanlara karşı sert önlemler alınacak.
TIBBİ KENEVİRLE EKONOMİYE KATMA DEĞER SAĞLANACAK
Kanun, tıbbi kenevir üretimi ve kullanımına yönelik değişiklikler içeriyor. Toplum sağlığını korumak, yasadışı kullanımı önlemek ve dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla üretimden satışa kadar tüm süreç denetim altına alınacak. Tıbbi kenevir, sağlık alanında kullanılacak.
Düzenleme, tıbbi kenevirden elde edilen ilaçlar, özel tıbbi amaçlı gıdalar ve kişisel bakım ürünlerinin üretimi ve satışını sıkı kurallara bağlayacak. Bu ürünlerin ruhsatlandırma ve takip işlemleri yalnızca Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek ve ürünler yalnızca eczanelerde reçete karşılığında sunulabilecek. Sağlıkta yerli üretim ve küresel açılım, sürdürülebilir ve kontrollü üretim modeli ile desteklenecek.
Tıbbi kenevir ürünlerinin ekonomiye katma değer sağlaması ve pazar büyüklüğünün 2027’de 55 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye’nin, bu pazarda önemli bir tedarik merkezi olması hedefleniyor. Ayrıca, ithalata bağımlılığı azaltmaya yönelik çalışmalar ve ihracat odaklı üretim teşvik edilmeye devam edilecek.
HEKİMLER İKİ SAĞLIK KURULUŞUNDA HİZMET SUNABİLECEK
Yapılan yasal düzenlemeyle, özel hastane kadrosunda çalışan hekimlerin iki sağlık kuruluşunda hizmet sunabilmesi mümkün hale gelecek. Özel hastanede çalışan hekimlerin kazançları, kıdem tazminatları ile emeklilik kazanımlarına yansıyacak.
Ayrıca, nükleer tıp teknikerliği ve diş protez teknisyenliği sağlık meslekleri arasına katılacak ve istihdam sağlanacak. Daha önce kadro ataması bulunmayan ebe yardımcılığı ve hemşire yardımcılığı unvanları ise “sağlık bakım teknisyeni” adı altında birleştirilecek, bu alanda da istihdam imkânları artacak.
Optisyenlerin meslek örgütü olan Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği’nin faaliyetlerini yürütmelerine olanak sağlanacak.