Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Sena Nazlı, Ramazan döneminde dengeli beslenmenin kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Yetersiz beslenmenin bağışıklık sistemini olumsuz etkilediğini ifade eden Nazlı, “Ramazan ayında beslenme oldukça önemli. Genellikle uykumuzun bölünmemesi için sahura kalkmamayı tercih ediyoruz ancak sahur oldukça hayati bir öğündür. Sahurda yemek yemediğimizde gün boyunca yalnızca tek bir öğünle yetinmek zorunda kalıyoruz ki bu durum da maalesef yetersiz beslenmeye yol açıyor. Yetersiz beslenme ise bağışıklık sistemimizin zayıflamasına neden oluyor. Bu yüzden sahura kalkmak oldukça önemli.” dedi.
SAHURU KAHVALTI ŞEKLİNDE YAPIN
Sahurun, ağır yemeklerden ziyade kahvaltı tarzında yapılması önerilmektedir. Protein açısından zengin gıdalar tercih edilmeli; örneğin, yumurta, menemen veya omlet çeşitleri ile farklı peynirler kullanılabilir. Ancak tuzlu peynirlerden uzak durmak, gün içinde susuz kalmamak adına faydalıdır. Zeytin tüketmek de olumlu olabilir ancak bazı kişilerde susuzluğa neden olabileceği için bunu ceviz veya avokado ile değiştirmek uygun bir alternatif. Yeşillikler, susamanızı önlemek için önemli bir rol oynamaktadır. Karbonhidrat kaynağı olarak beyaz ekmek yerine, tam tahıllı siyez veya ekşi mayalı çavdar ekmekleri gibi lif açısından zengin alternatifler tercih edilmelidir.
“CHİA TOHUMU TOKLUK SAĞLAR”
Sahurda, ağır börek gibi yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini belirten Nazlı, meyve tüketiminin Ramazan’da genellikle azaldığını vurguladı. “Sahura bir meyve eklemek faydalı olabilir. Bu meyveyi şekersiz komposto ya da hoşaf şeklinde de kullanabilirsiniz. Ayrıca, yine yüksek protein içeriği sağlayan ayran veya yoğurt da sahura eklenebilir. Eğer açlık hissi devam ediyorsa, chia tohumunun da iyi bir tokluk sağladığını belirtmek isterim. Bu tohumları suya veya yoğurda ekleyerek kullanabilirsiniz.” şeklinde konuştu.
“ÖNDEN ÇORBAYLA BAŞLAYALIM”
İftar konusunda da önerilerde bulunan Nazlı, “İftara başlamadan önce 1-2 bardak oda sıcaklığında su içilmeli ve oruç açılmalıdır. Bu aşamada bir adet hurma tüketmek, gün içinde beslenemediğimiz için düşük olan kan şekerimizin dengelenmesine yardımcı olur. İftara önden çorba ile başlamak iyi bir fikir. Çorbanın yanına yoğurt ve salata eklemek de sağlıklı bir denge sağlar.” ifadelerini kullandı.
Çorba yedikten sonra 5-10 dakikalık bir ara vermenin de gerektiğinin altını çizen Nazlı, “Hızlı yemek yemek gastrit, reflü ve şişkinlik gibi sorunlara yol açabilir. Bu tür durumların önlenmesi için namaz kılabilir veya masada oturarak bekleyebilirsiniz. Yemek çeşitlerinin dönüşümlü tüketilmesine de dikkat edilmesi gerekmektedir. Örneğin, bir gün etli yemek, diğer gün sebzeli, bir başka gün tavuk ve yine bir gün de kuru baklagil gibi farklı besin gruplarından oluşmalı.” dedi.
“TAHİN ENERJİ VERİR”
Ramazan ayında tahin tüketiminin artmasının nedenlerini açıklayan Nazlı, “Tahin, Antik Yunan’da yiyecek ve ilaç olarak kullanılmıştır. Modern çağda ise yüksek besin içeriği nedeniyle oldukça tavsiye edilmektedir. Özellikle vegan ve vejetaryen bireyler, inek sütüne alerjisi olan kişiler yüksek protein ve kalsiyum içeriği nedeniyle beslenmelerine tahin eklemelidir. Bağışıklığı güçlendirici ve vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olan tahin, aynı zamanda yaşlanmayı geciktirici etkisiyle de bilinmektedir.” dedi.
Tahinin A ve E vitamini içermesi, kemik ve kas sağlığını koruyucu etkiler oluştururken enerji verme hususuna da değinildi. “Sporcular için ideal olabileceği gibi Ramazan günlerinde enerjisi düşenler de tahin tüketmelidir. Toksinlerin atılmasını sağladığı için karaciğer ve böbrek sağlığına da katkı sağlar. Diyabet hastalarının ekmek alternatifi olarak da tahin önerilmektedir. Un içermediği için kan şekerini yükseltmez ve uzun süre tokluk hissi sağlar. Bunu sahurda tüketmek için de tercih edebilirsiniz.” şeklinde konuştu.
(İHA)