Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte, İç Hastalıkları ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Emin Dinççağ, Ramazan’da sağlıklı beslenme konusunu ele aldı. Ramazan ayında dikkatli beslenmenin önemine vurgu yapan Dr. Dinççağ, milyonlarca Müslümanın bu mübarek ay boyunca iftar ve sahurda doğru bir şekilde beslenmesinin, hem ibadetlerini sağlıkla yerine getirebilmeleri için hem de bu konudaki dikkat gereklilikleri açısından önemli olduğunu ifade etti.
Ramazan ayı süresince kilo almanın yaygın bir sorun haline geldiğini belirten uzman, bu durumun obezite, kalp damar hastalıkları ve diyabet gibi pek çok sağlık problemini beraberinde getirebileceğini kaydetti. Oruç döneminde, uzun süre su içmeyen bireylerin iftar ve sahurda yeterli miktarda sıvı almasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Dinççağ, günde en az üç litre su tüketilmesi gerektiğini belirtti. Aşırı şekerli gıdalar, hamurlu tatlılar ve ağır kızartmalardan ise uzak durulması gerektiğini ifade eden uzman, sağlıklı öğünler olarak çorba, haşlama, sebze yemekleri ve sütlü tatlıları önerdi.
Dr. Dinççağ, baharat kullanımının ve asitli, gazlı içeceklerin de kaçınılması gereken diğer unsurlar arasında olduğunu vurguladı. Az şekerli komposto, sütlü tatlılar,, salata, su ve sulu meyvelerin tercih edilmesi gerektiğinin altını çizerken, kronik hastalığı bulunan bireylerin ilaçlarını düzenli almasını, yüksek tansiyonu olanların tuzsuz beslenmesini ve diyabeti olanların bir doktora danışarak oruç tutmasını önerdi.
“İHTİYACIMIZ KADAR KALORİ ALMALIYIZ”
Diyet ve beslenme üzerine konuşan Dinççağ, bazı bilgilerinin gelecekte geçerliliğini yitirebileceğini belirterek, “Enginar karaciğeri temizliyor, domates prostat kanserini önlüyor gibi abartılı haberler ileride pek inandırıcı bulunmayabilir.” şeklinde konuştu. Geleneksel beslenme kurallarının ise her zaman geçerli olacağını ifade eden uzman, sağlıklı yaşamın temelini ihtiyaca uygun kalori alımının oluşturduğunu vurguladı. Vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral, antioksidan ve lifin karşılanmasının önemine dikkat çekti.
Dinççağ, “Bir öğün yemeliyiz”, “İki öğün daha iyi”, “Az az sık sık yemeliyiz” gibi sürekli değişen bilgilerin kafa karıştırabileceğini dile getirerek, insan beslenmesinin karmaşık yapısı nedeniyle tek tip bir diyet önerilmesinin mümkün olmadığını kaydetti. Bu durumda sağlık ve medya okuryazarlığının önemini vurgulayarak, sağlıklı bir beslenmenin protein, karbonhidrat ve yağ dengesinin sağlanması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, taze sebze ve meyvelerin beslenmede yer almasının vitamin, mineral ve posa açısından faydalı olduğunu belirtti.
(İHA)
