Ramazan ayında reflü sorunu yaşayan bireylerin, mide asidini artırmayan ve reflü şikâyetlerini tetiklemeyen bir beslenme düzenine uyması oldukça önemlidir.
Prof. Dr. Kocaman, “Oruç sırasında gün boyunca aç kalındığı için iftar saatinde ani ve büyük porsiyonlarla yemek yemek, mideyi aşırı doldurur. Bu durum, mide basıncını artırarak, asidin yemek borusuna geri kaçmasına sebep olabilir. Yemeklerin yavaş yenmesi, lokmaların iyice çiğnenmesi ve midenin ani bir şekilde doldurulmasından kaçınılması, reflü şikâyetlerinin ortaya çıkmasını ya da şiddetini azaltır” şeklinde bilgi verdi.
“GAZLI İÇECEKLERDEN UZAK DURULMALI”
Ramazan ayında reflü sorunlarıyla karşılaşan kişilerin, mide asidini artırmayacak ve reflüyü tetiklemeyecek bir beslenme yaklaşımı benimsemesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Kocaman, “Oruç sırasında mide uzun süre boş kalacağından, iftar ve sahurda yapılan hatalı gıda seçimleri reflü sorunlarını artırabilir. İftarda ılık su ve hurma ile orucu açtıktan sonra az yağlı bir çorba tüketmek, mideyi beslenmeye ve sindirime hazırlayacaktır. Mide asidini artırabilecek domates, portakal suyu ve gazlı içeceklerden kaçınılmalıdır. Ayrıca, yemek sonrası tatlı olarak şerbetli olanlar yerine sütlü tatlılar veya meyve tercih edilmelidir. Kızartmalar ve aşırı yağlı yiyecekler ise mide boşalmasını geciktirerek reflü riskini artırır” ifadelerini kullandı.
“KIZARTMALAR VE AĞIR HAMUR İŞLERİ MİDEYİ YORAR”
Yapılan bazı beslenme hatalarının reflüyü tetiklediğine ve mide yanması, ekşime, geğirme gibi belirtileri artırabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Kocaman, sözlerine şöyle devam etti: “Gün boyu aç kalma nedeniyle iftarda hızlı ve büyük porsiyonlar yemek, mideyi gereğinden fazla doldurur. Bu da mide basıncını artırarak asidin yemek borusuna kaçmasına neden olur. Yemeklerin yavaş yenmesi ve lokmaların iyi çiğnenmesi, midenin aşırı dolmasını engeller. Kızartmalar, ağır hamur işleri ve yağlı etler mide boşalmasını geciktirirken, hafif ve sağlıklı pişirme yöntemleriyle hazırlanan yemekler reflü riskini azaltabilir. Ayrıca, sahuru atlamak mideyi uzun süre aç bırakarak asit üretiminin artmasına sebep olur. Gazlı içecekler ve asitli meyve suları (portakal, limon, greyfurt) da mide asidini artırarak reflüyü tetikler” bilgilerini paylaştı.
“ORUÇ, HAFİF VE BESLEYİCİ BESİNLERLE AÇILMALIDIR”
Uzun süren açlık sonrası iftarda dikkat edilmesi gereken beslenme alışkanlıklarına dair bilgiler veren Prof. Dr. Demirel, “Ramazan süresince uzun saatler aç kalan bireylerin iftarda yanlış beslenme alışkanlıkları, mideye ciddi bir yük bindirebilir, reflüyü tetikleyebilir ve sindirim problemlerine yol açabilir. Bu nedenle, iftarda aşırı yemek yemek yerine dengeli ve aşamalı bir beslenme düzeni benimsemek gerekmektedir. Oruç, hafif ve besleyici gıdalarla açılmalıdır. Mideye yük bindirmemek için çorba tüketiminden sonra 10-15 dakika bekleyip ana yemeğe geçmek, sindirim sistemine zaman tanıyacaktır. Ana yemekten sonra ise tatlı veya meyve tüketiminde 30-45 dakika beklemek, sindirimi destekler. İftardan sonra bol su içmek ise sindirimi kolaylaştırır. Bu sayede, hem sindirim sistemi korunur hem de reflü ve mide sorunları önlenebilir” dedi.
“KAHVE TÜKETİMİNDEN KAÇINILMALI, ÇAY SINIRLI OLMALI”
Prof. Dr. Kocaman, “Mide asidini artıran kahve tüketiminden uzak durulmalıdır. Bu süreçte bitki çayları tercih edilebilir. Ramazan ayı boyunca sahurda karmaşık karbonhidratlar tüketmek de önemli. Tam tahıllı ekmek ve yulaf gibi besinler, mideyi uzun süre tok tutma özellikleri nedeniyle öncelikli tercihler olmalıdır. Ayrıca, protein açısından zengin olan haşlanmış yumurta, az yağlı peynir ve yoğurt gibi besinler de uzun süreli tokluk sağlamak açısından faydalıdır” şeklinde ekledi.
“SAHUR SONRASI 30-60 DAKİKA DİK POZİSYONDA KALMAK REFLÜ RİSKİNİ AZALTIR”
Prof. Dr. Kocaman, “Yemek sonrası mide asidi aktifleşir. Yatar pozisyona geçildiğinde mide asidinin yemek borusuna kaçması daha da kolaylaşır ve reflü semptomları artar. Mide dolu olduğu için yatarken sindirim hızı düşer, bu da şişkinlik ve rahatsızlık hissi yaratabilir. Uyku esnasında sindirim sistemi daha yavaş çalışmaktadır. Yatmadan önce yemek yemek, kilo alımına ve mide rahatsızlıklarına yol açabilir. Yemek yedikten sonra en az 30-60 dakika dik pozisyonda kalmak, reflü riskini azaltır. Sahurdan sonra hafif hareketler yapmak (örneğin kısa bir yürüyüş), sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca, yatarken baş kısmını yükseltmek de mide asidinin yemek borusuna kaçmasına engel olabilir” açıklamalarında bulundu.
(İHA)