Uzmanlar, Ramazan ayı boyunca iftar sofralarında yer alan geleneksel yemeklerin sağlık için birçok faydası olduğunu vurguladı. Özellikle yöresel lezzetler arasında yer alan paça, kibe ve bumbar gibi yemeklerin sindirimi kolaylaştırdığı ve uzun süre tokluk sunduğu ifade edildi.
“MÜŞTERİLERİMİZİN ÇOĞU HEKİMDİR”
Diyarbakır’da lokanta işleten Ramazan Nazan, iftar saatinde herkesin ciğer ile orucunu açtığını belirtti. Nazan, “Diyarbakır’da ciğerin yanı sıra bumbar, şırdan ve paça gibi sağlıklı yemeklerimiz de var. Bu yemekler özellikle kış aylarında sıkça tercih ediliyor. Ramazan’da ise tüm misafirler iftarlarını bu lezzetlerle açmayı tercih ediyor. Sağlıklı yiyecekler, sağlıklı bir yaşam içindir. Müşterilerimizin büyük bir kısmı hekim. Hekimlerimiz de bu lezzetleri sıkça öneriyor” dedi.
PROTEİN VE KOLAJEN İÇEREN YEMEKLER MİDEYİ YORMADAN ENERJİ VERİR
Beslenme uzmanları, bu tür protein ve kolajen yönünden zengin yemeklerin uzun süreli açlık sonrasında mideyi yormadan enerji sağladığını belirtiyor. Özellikle paça çorbasının sindirimi kolaylaştırdığı, kibenin lif yapısıyla tokluk sunduğu ve bumbarın ise doğal yağ içeriğiyle iftar sonrası halsizliği önlediği ifade ediliyor.
AŞIRI YAĞLI VE BAHARATLI OLMAMASI ÖNEMLİ!
Uzmanlar, bu geleneksel yemeklerin aşırı yağlı ve baharatlı olmadan hazırlandığı takdirde Ramazan boyunca rahatlıkla tüketilebileceğini belirtti. Ayrıca, bu besinlerin içerdiği vitamin ve minerallerin oruç süresince kaybolan enerjiyi geri kazandırdığını vurguladı.
Sağlıklı bir Ramazan dönemi geçirmek isteyen bireyler için uzmanlar, geleneksel mutfaktan bu şifalı lezzetleri ölçülü bir şekilde tüketmeyi öneriyor.
(İHA)