1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Prostat Sağlığına Dikkat: Erken Teşhis Hayat Kurtarır

Prostat Sağlığına Dikkat: Erken Teşhis Hayat Kurtarır

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Üroloji Kliniği uzmanı Prof. Dr. Özer Güzel, iyi huylu prostat büyümesinin (BPH) genellikle sinsi bir şekilde seyrettiğini ifade etti. Yaş ilerledikçe, idrar akışındaki zayıflama, sık idrara çıkma, gece idrara kalkma ve tam boşalamama gibi belirtilerin arttığını vurguladı.

Prof. Dr. Güzel, pek çok erkeğin bu tür yakınmaları doğal bir yaşlanma süreci olarak değerlendirdiğini ve bu nedenle doktora başvurmayı ertelediklerini belirtti. Bu durumun tanı ve tedavi süreçlerini geciktirdiğine dikkat çekti. BPH’nin prostat kanseriyle aynı hastalık olmadığını ancak her iki durumun da bir arada görülebileceğini söyleyen Prof. Dr. Güzel, şikâyeti olan herkesin bir üroloji uzmanına danışmasının önemine dikkat çekti. Basit bir muayene ve PSA testi ile risklerin değerlendirilebileceğini de ekledi.

thumbs_b_c_e55d5a1782a9f4521dc8f0b57ac8b9c4

“ERKEKLER PROSTAT SAĞLIĞINI İHMAL ETMEMELİ’

Dünya genelinde prostat sağlığı konusundaki farkındalığın düşük olduğunu ifade eden Prof. Dr. Güzel, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2023 yılı verilerine göre, 60 yaş üzeri erkeklerin yaklaşık yüzde 60’ında ve 80 yaş üzeri erkeklerin ise yüzde 90’ında iyi huylu prostat büyümesi (benign prostat hiperplazisi-BPH) görüldüğünü aktardı. Yaşla birlikte artan bu durum, çoğu zaman göz ardı edilse de yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiliyor. Prof. Dr. Güzel, erkeklerin 50 yaşından itibaren şikâyetleri olmasa bile yılda bir kez üroloji kontrolüne gitmelerini ve prostat sağlıklarını ihmal etmemelerini önerdi. Erken teşhisin, tedavi başarısını artırdığı kadar daha ciddi sorunların da önüne geçtiğinin altını çizdi.

thumbs_b_c_08e2ec683c1b42d51bca739726b50476

‘TEDAVİ KİŞİYE ÖZEL PLANLANIYOR’

Prof. Dr. Güzel, hastalığın tedavisinin hastaya özel olarak planlandığını belirtti. Hafif şikâyetlerde ilaç tedavileriyle sonuç alınabildiğini, daha ileri vakalarda ise minimal invaziv yöntemler veya cerrahi tedavilerin devreye girdiğini söyledi. Hangi tedavi yönteminin uygulanacağına hastanın şikâyet düzeyi, genel sağlık durumu ve prostatın büyüklüğü dikkate alınarak karar verildiğini ifade etti.

thumbs_b_c_86c4f68c524bb3332ca1dfa3c210c381

(DHA)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Prostat Sağlığına Dikkat: Erken Teşhis Hayat Kurtarır
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

eBursa.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Bize Katılın
Enable Notifications OK No thanks