ABD merkezli kar amacı gütmeyen The Environmental Working Group (EWG), meyve ve sebzelerde en yüksek pestisit oranlarına sahip ürünleri belirledi. Listenin en üst sıralarında yer alan elma, üzüm, çilek ve ıspanak gibi gıdalar, uzmanların insan sağlığına ciddi zararlar verebileceği uyarılarına neden oldu.
ÇİLEKLERDE ELDE EDEN BULGULAR
Yapılan araştırmada, çileklerden elde edilen örneklerde ortalama 7.8 farklı pestisit tespit edildiği bildirildi. Kanser ve iktidarsızlığa yol açma potansiyeline sahip karbendazim ile nörolojik etkilere neden olabilen bifentrin bu pestisitler arasında yer alıyor. EWG, inceleme yaptığı 46 meyve ve 12 sebze türünün, ABD Tarım Bakanlığı ve Gıda ve İlaç Dairesi’nin verilerine dayanan on binlerce numunesini analiz etti. İncelenen ürünlerin %95’inde en az bir kimyasal izine rastlanırken, 12 ayrı üründe toplamda 209 farklı pestisit belirlendi.
EN ÇOK BULUNAN KİMYASALLAR VE ZARARLARI
Meyve ve sebzelerde en sık rastlanan pestisitler arasında fludioksonil, piraklostrobin, boskalit ve pirimetanil bulunuyor. Uzmanlar, bu maddelerin DNA hasarına, kanser riskine ve hormonal bozukluklara yol açabileceği uyarısında bulundu. EWG’den Dr. Alexis Temkin, “Tarımda kullanılan kimyasallar hormon sistemini bozabilir” ifadelerini kullandı.
ISPANAK VE ELMADAKİ TEHLİKE
Yapılan araştırmalara göre, ıspanakta ortalama 7 farklı pestisit tespit edildi. Özellikle bir numunede 19 farklı pestisit bulunması dikkat çekti. ABD’de ıspanaklarda, Avrupa’da yasaklanan ve sinir sistemine zarar verme potansiyeli yüksek olan permetrin kimyasalı bulundu. Elma örneklerinde ise kan dolaşımı, böbrek ve ciğerlere zarar verebileceği belirtilen difeminalin maddesi tespit edildi.
ORGANİK ÜRÜN VE TEMİZLİK ÖNERİSİ
EWG uzmanları, tüketicilere organik ürünleri tercih etmelerini, meyve ve sebzelerin iyice yıkanmasını ve uygun durumlarda kabuklarının soyulmasını önerdi.
- Çilek
- Ispanak
- Üzüm
- Şeftali
- Erik
- Nektar
- Elma
- Biber
- Kiraz
- Böğürtlen
PESTİSİT ORANI DÜŞÜK MEYVE VE SEBZELER
- Avokado
- Mısır
- Ananas
- Soğan
- Papaya
- Bezelye
- Kuşkonmaz
- Kavun
- Kivi
- Lahana
- Karpuz
- Mantar
- Mango
- Tatlı Patates
Sağlığınızı korumak adına organik ürünleri tercih etmeyi ve meyve-sebzeleri tüketmeden önce mutlaka dikkatlice yıkamayı ihmal etmeyin!