1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Pestisit Alarmı: Meyve ve Sebzelerde Riskler!

Pestisit Alarmı: Meyve ve Sebzelerde Riskler!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD merkezli kar amacı gütmeyen The Environmental Working Group (EWG), meyve ve sebzelerde en yüksek pestisit oranlarına sahip ürünleri belirledi. Listenin en üst sıralarında yer alan elma, üzüm, çilek ve ıspanak gibi gıdalar, uzmanların insan sağlığına ciddi zararlar verebileceği uyarılarına neden oldu.

ÇİLEKLERDE ELDE EDEN BULGULAR

Yapılan araştırmada, çileklerden elde edilen örneklerde ortalama 7.8 farklı pestisit tespit edildiği bildirildi. Kanser ve iktidarsızlığa yol açma potansiyeline sahip karbendazim ile nörolojik etkilere neden olabilen bifentrin bu pestisitler arasında yer alıyor. EWG, inceleme yaptığı 46 meyve ve 12 sebze türünün, ABD Tarım Bakanlığı ve Gıda ve İlaç Dairesi’nin verilerine dayanan on binlerce numunesini analiz etti. İncelenen ürünlerin %95’inde en az bir kimyasal izine rastlanırken, 12 ayrı üründe toplamda 209 farklı pestisit belirlendi.

thumbs_b_c_1b97e56be8ff2cd1b0a9b6ce701592ea

EN ÇOK BULUNAN KİMYASALLAR VE ZARARLARI

Meyve ve sebzelerde en sık rastlanan pestisitler arasında fludioksonil, piraklostrobin, boskalit ve pirimetanil bulunuyor. Uzmanlar, bu maddelerin DNA hasarına, kanser riskine ve hormonal bozukluklara yol açabileceği uyarısında bulundu. EWG’den Dr. Alexis Temkin, “Tarımda kullanılan kimyasallar hormon sistemini bozabilir” ifadelerini kullandı.

ISPANAK VE ELMADAKİ TEHLİKE

Yapılan araştırmalara göre, ıspanakta ortalama 7 farklı pestisit tespit edildi. Özellikle bir numunede 19 farklı pestisit bulunması dikkat çekti. ABD’de ıspanaklarda, Avrupa’da yasaklanan ve sinir sistemine zarar verme potansiyeli yüksek olan permetrin kimyasalı bulundu. Elma örneklerinde ise kan dolaşımı, böbrek ve ciğerlere zarar verebileceği belirtilen difeminalin maddesi tespit edildi.

thumbs_b_c_098cbd305bc7c67aa2e03666c7fed0b0

ORGANİK ÜRÜN VE TEMİZLİK ÖNERİSİ

EWG uzmanları, tüketicilere organik ürünleri tercih etmelerini, meyve ve sebzelerin iyice yıkanmasını ve uygun durumlarda kabuklarının soyulmasını önerdi.

  • Çilek
  • Ispanak
  • Üzüm
  • Şeftali
  • Erik
  • Nektar
  • Elma
  • Biber
  • Kiraz
  • Böğürtlen

thumbs_b_c_c86a840b2ef5680e25bd068350b9a1ae

PESTİSİT ORANI DÜŞÜK MEYVE VE SEBZELER

  • Avokado
  • Mısır
  • Ananas
  • Soğan
  • Papaya
  • Bezelye
  • Kuşkonmaz
  • Kavun
  • Kivi
  • Lahana
  • Karpuz
  • Mantar
  • Mango
  • Tatlı Patates

483721

Sağlığınızı korumak adına organik ürünleri tercih etmeyi ve meyve-sebzeleri tüketmeden önce mutlaka dikkatlice yıkamayı ihmal etmeyin!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Pestisit Alarmı: Meyve ve Sebzelerde Riskler!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

eBursa.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Bize Katılın
Enable Notifications OK No thanks