Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), özel sektörün yurt dışı kredi borçlarına dair Şubat 2025 verilerini açıkladı. Şubat ayı itibarıyla, özel sektörün yurt dışından temin ettiği toplam kredi borcu, bir önceki aya kıyasla 1,8 milyar dolar artarak 179,2 milyar dolara ulaştı.
Vadeleri açısından incelendiğinde, uzun vadeli kredi borcu önceki aya göre 3,4 milyar dolar artışla 162,6 milyar dolara yükselirken, kısa vadeli kredi borcu (ticari krediler hariç) 1,6 milyar dolar azalarak 16,6 milyar dolara geriledi. Finansal kuruluşların toplam borcu 343 milyon dolar azalırken, finansal olmayan kuruluşların toplam borcu ise 2,2 milyar dolar artış gösterdi.
BORÇLARI ARTTI
İlgili dönemde, finansal kuruluşların uzun vadeli borçları 1,2 milyar dolar artarken, finansal olmayan kuruluşların borçları 2,2 milyar dolar yükseldi. Kısa vadede ise finansal kuruluşların borçları 1,6 milyar dolar, finansal olmayan kuruluşların borçları ise 33 milyon dolar azaldı.
EN YÜKSEK PAY: ABD DOLARI
Döviz kompozisyonunda, ABD doları cinsinden borçlanmanın en yüksek paya sahip olduğu görülüyor. Uzun vadeli kredi borcunun 162,2 milyar dolarlık kısmının yüzde 60,2’sinin ABD doları, yüzde 31,1’inin avro, yüzde 2,3’ünün Türk lirası ve yüzde 6,4’ünün diğer döviz cinslerinden oluştuğu belirlendi.
Ayrıca, 16,6 milyar dolarlık kısa vadeli kredi borcunun yüzde 41,2’sinin ABD doları, yüzde 14,3’ünün avro, yüzde 41,7’sinin Türk lirası ve yüzde 2,8’inin ise diğer döviz cinslerinden oluştuğu görüldü.
Özel sektörün yurt dışından elde ettiği toplam kredi borcunun bir yıla kadar olan vade dağılımı incelendiğinde, toplam borç miktarının 56,1 milyar dolara ulaştığı tespit edildi. Bu miktarın 38,2 milyar doları bankalara, 12,8 milyar doları finansal olmayan kuruluşlara ve 5 milyar doları bankacılık dışı finansal kuruluşlara ait borçlardan meydana geldi.
AA

Konut satışlarında ‘yabancı’ detayı…

Merkezi Kayıt Kuruluşu yılın 1. çeyrek performansını paylaştı