Bursa İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü, gerçekleştirdiği deprem simülasyon eğitimi ile dikkatleri üzerine çekti. Osmangazi Meydanı’nda düzenlenen etkinliğe büyük bir katılım oldu.
Deprem bilinci kazandırma amacıyla Bursa’nın çeşitli ilçelerinde düzenlenen deprem simülasyon TIR’ı, Osmangazi Belediyesi’nin ev sahipliğinde halkla buluştu.
Osmangazi Meydanı’nda kurulan simülasyon TIR’ında, AFAD eğitmenleri vatandaşlara deprem öncesi, anı ve sonrası yapılması gerekenler hakkında uygulamalı bilgiler verdi. Eğitime katılanlar, 1999 Marmara Depremi’ne benzer şekilde 7,4 büyüklüğündeki bir sarsıntıyı yaşadı ve “çök, kapan, tutun” hareketini deneyimledi.
Eğitim öncesi uzmanlar tarafından verilen teorik bilgilendirmenin ardından, katılımcılar simülasyon TIR’ında deprem anını yaşadı. Süreçte, masa, kanepe ve sandalye gibi eşyalara nasıl konumlanmaları gerektiği konusunda bilgiler verildi. Ayrıca, deprem sonrası güvenli tahliye ve toplanma alanlarının önemine de vurgu yapıldı. Osmangazi Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi (OSAD) de etkinlikte yer alarak farkındalık çalışmalarına destek sundu.
“BİNALARIMIZIN GÜVENLİĞİNDEN EMİN OLMALIYIZ”
AFAD Eğitmeni Hilal Taşkın, afetlerin doğa ve insan kaynaklı olarak iki ana gruba ayrıldığını belirterek, “Afetleri üç aşamada inceliyoruz; öncesi, sırası ve sonrası. En önemli adım, afet öncesidir. Yaşadığımız konutun mühendislik hizmeti almış ve sağlam bir yapı olduğundan emin olmalıyız. Eğer binamızdan şüphe duyuyorsak, hasar tespiti yapılmasını sağlayabiliriz” açıklamasında bulundu.
Taşkın, aile içi afet planının önemini vurgulayarak, “Toplanma alanımız neresi? Deprem anında çocuklarımız okuldaysa kim alacak? Bu sorulara önceden yanıt bulmalıyız. Evde risk analizi yapmalı, afet çantamızı hazırlamalıyız” diye ekledi. Deprem sırasında mutlaka “çök-kapan-tutun” hareketinin yapılmasının ve paniğe kapılmadan hareket edilmesinin kritik olduğunu da sözlerine ekledi.
VATANDAŞLARDAN YOĞUN İLGİ
Simülasyon eğitimine katılanlardan Çağatay Şentürk, “Depremi gerçek gibi hissettik. Şiddet oranı yüksekti ve biraz heyecanlandık. Bence herkesin bu tür bir deneyimi yaşaması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Ayrıca, Osmangazi Belediyesi Meclis Üyesi Bülent Akça da bu simülasyon eğitimine katılarak, farkındalık çalışmasına destek verdi.
15 Temmuz Salı günü başlayan eğitim programının ilk gününde yaklaşık 150 kişi katılım gösterdi. Osmangazi ilçesinde bugün sona erecek olan deprem farkındalık eğitimi, Bursa’nın diğer ilçelerinde 14 Ağustos tarihine kadar devam edecek.