Euronews’in haberine göre; 2019 yılında dünya genelinde 100 binden fazla kişinin ölümüne yol açan bu bakteri, antibiyotiklere karşı gelişen direnci nedeniyle sağlık sistemleri için büyük bir tehdit oluşturmaya devam ediyor.
Danimarka’daki Statens Serum Institut (SSI) araştırmacıları, 2023 yazında 32 çocuk ve aile üyesinde görülen bakteriyel ülser vakalarının ardından, yeni bir MRSA türünün dolaşımda olabileceğini düşündü.
Bir yıl sonrasında, ülkenin başka bir bölgesinde benzer bir salgın gözlemlendi.
AİLE İÇİNDE HIZLA BULAŞIYOR
Araştırmayı yürüten MRSA uzmanı Andreas Petersen, söz konusu bakterinin 2014 yılında Almanya ve Hollanda’da tespit edilen bir “klon” olduğunu ve farklı ülkelerde benzer genetik yapı taşıyan vakalara rastlandığını ifade etti.
Eurosurveillance dergisinde yayımlanan araştırmada; yeni türün, özellikle 2 ila 5 yaş arasındaki çocuklarda sık görülen ve oldukça bulaşıcı bir cilt enfeksiyonu olan impetigoya neden olan başka bir MRSA türü ile genetik benzerlik taşıdığı belirtildi. Bu enfeksiyon, genellikle burun ve ağız çevresinde kırmızı, patlayan yaralarla kendini göstermekte ve aile bireyleri arasında hızla yayılabilmektedir.
Normalde fusidik asit içerikli antibiyotik kremle tedavi edilen impetigo, bu MRSA türüne karşı etkisiz kalmakta. Araştırmacılar bu durumun, bakterinin yayılmasını kolaylaştırdığını belirtiyor. Petersen, “Bu yeni türün başarılı olmasında virülans genlerinin yanı sıra fusidin direncinin de etkili olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
ÖLÜMCÜL BAKTERİ 11 ÜLKEDE YENİDEN ORTAYA ÇIKTI
MRSA’nın yalnızca hastanelerle sınırlı kalmadığını, artık toplum içinde de yayıldığını vurgulayan uzmanlar, bu durumun kontrolü daha zor hale getirdiğini ifade etti. Araştırmacılar, Avrupa’daki doktorların bu yeni türün kendi bölgelerinde görüldüğü hakkında bilgi sahibi olmalarının büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor.
Yeni tür, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, İspanya, İsveç ve İngiltere’de tespit edildi. Sadece 2022 yılında bu 11 ülkenin, antibiyotiklere dirençli enfeksiyonların tedavisi için yaklaşık 13,3 milyar dolar harcadığı bildirildi.
Uzmanlar, bu bakterinin fark edilmeden Avrupa’nın diğer bölgelerine de yayılma potansiyeli taşıdığını belirtiyor. Kontrol altına alınmadığı takdirde MRSA’nın, önümüzdeki 25 yıl içinde dünya genelinde 39 milyondan fazla insanın ölümüne neden olabileceği tahmin ediliyor.