Bursa’daki 134 yıllık Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin öğrencileri, öğretmenlerinin rehberliğinde bahçelerinde yetiştirdikleri ürünlerle hazırladıkları iftar menülerini okulun restoranında sunuyor.
1891 yılında Sultan 2. Abdülhamid tarafından “Hamidiye Ziraat Mektebi” adıyla kurulan Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, günümüzde yaklaşık 600 öğrenci ile eğitim faaliyetlerine devam ediyor.
Okulda tarım, yiyecek içecek hizmetleri, laboratuvar hizmetleri, hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı ile gıda teknolojileri gibi alanlar yer alıyor. Öğrenciler, bu alanlarda uygulamalı eğitim alarak teorik bilgilerini pratiğe dökme fırsatı buluyor.
Öğrenciler, yaklaşık 400 dönümlük alana sahip okul bahçesinde öğretmenlerinin gözetiminde yetiştirdikleri sebze ve meyvelerle hazırladıkları ürünleri okulun satış mağazasında ve bazı marketlerde, ayrıca internet üzerinden de satışa sunuyor.
Ramazan ayında öğrenciler, seralarda doğal olarak yetiştirilen ürünlerle iftar menüleri hazırlıyor. Bu ürünler, mutfakta ustalıkla lezzetli yemeklere dönüştürülerek okulun restoranında iftar vakti gelen misafirlere sunuluyor.
“Her gün yaklaşık 100 misafir ağırlıyoruz”
Okul Müdürü Ali Cihan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uygulamalı eğitim gören her öğrencinin sektörde kalifiye eleman seviyesinde çalıştığını belirtti.
Cihan, tarlada doğal olarak yetiştirilen ürünlerin ramazan sofralarını süslediğini ifade ederek, “Her gün yaklaşık 100 misafir ağırlıyoruz. Seralarımızdan ve tarlarımızdan elde ettiğimiz ürünler, öğrencilerimizin hünerli ellerinde lezzet şöleni olarak misafirlerimize sunuluyor.” şeklinde konuştu.
Cihan, öğrencilerin büyük grupları da ağırlayabilecek kapasitede çalıştığını vurgulayarak, “Sektörü takip eden öğrencilerimiz burada lezzetleri sofraya sunuyor ve iftar menülerimizin fiyatları piyasa şartlarına göre oldukça uygun. Gramajları yüksek ve çeşitliliği fazla. Restoranımız, halkımıza ramazan boyunca bireysel ve grup iftarları için hizmet vermekte.” dedi.
Okulun 11. sınıf öğrencisi Hüseyin Cihan, ramazan menüsünün yanı sıra okul pansiyonunda kalan öğrencilerin yemeklerini de hazırladıklarını anlattı.
Sabah pansiyon yemekleri, akşam da iftar için çalıştıklarını dile getiren Cihan, “Mutfak kısmında çorbaların, böreğin ve yemeklerin hazırlığını yapıyorum. Bu işi sevdiğim için seçtim. Mutfakla uğraşmaktan keyif alıyorum.” ifadelerini kullandı.