Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Berlin’de Almanya’nın NATO’ya katılışının 70. yıl dönümü vesilesiyle ortak bir basın toplantısı gerçekleştirdiler.
Buradaki konuşmasında Rutte, Polonya, Romanya ve Estonya’nın ABD ve Avrupa’da sürecin “çok uzun sürmesi” nedeniyle Güney Kore’den askeri teknoloji aldığını ifade etti. Rutte, “Sorun da bu zaten. İşte bu yüzden üretimi kolektif olarak artırmamız gerekiyor. Bu, ülkeler arasındaki engelleri önlemeye çalışmak anlamına da geliyor.” dedi.
Ayrıca, Rutte, NATO topraklarını korumak amacıyla ülkeler ve şirketler arasında “sorunlu bürokratik prosedürlerin” kaldırılmasına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
ÇİN’İN OLASI SİYASETİNE KARŞI ÖNLEMLER
Rutte, Çin’in ABD’den daha fazla savaş gemisi üretmeye başladığını ve askeri gücünü “hızla” geliştirdiğini vurgulayarak, “Bu, Pekin’de geçit töreni düzenlemek için değil, gerçekten de bunu kullanmak, bundan yararlanmak için. Çin’in Tayvan’ı bir şekilde kontrol altına almak gibi bir hırsı olduğunu biliyoruz.” dedi.
Rutte, ayrıca Çin’in Tayvan’a olası saldırısından önce Rusya ile işbirliği yapacağını dile getirerek, “Çin Devlet Başkanı ve Komünist Parti Genel Sekreteri Şi Cinping, Tayvan’a saldırmadan önce Moskova’yı, yani tüm bu olaylardaki küçük ortağı (Rusya Devlet Başkanı) Vladimir’i arayacak. Putin’den Avrupa’nın bir bölümünde bizi meşgul etmesini isteyecek. Bu da size transatlantik ve Hint Pasifik’in giderek daha fazla iç içe geçtiğini gösteriyor.” ifadelerini kullandı.
Rutte, Lahey’deki zirvede NATO’nun daha güçlü, adil ve caydırıcı olmasının temellerinin atıldığını belirterek, yeni yüzde 5’lik savunma harcaması hedefinin, “yeniden canlanan Rusya, terörizm, siber saldırılar, sabotajlar ve şiddetli küresel rekabet” nedeniyle karşı karşıya olunan güvenlik tehditlerine yanıt vermek için gerekli olduğunu söyledi.
(AA)
09 Temmuz 2025