Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Kontrol Kurulu (INCB) 2023 Raporu yayımlandı. INCB Üyesi ve önceki Başkanı Prof. Dr. Sevil Atasoy tarafından açıklanan raporda Türkiye’ye ilişkin dikkat çekici veriler yer aldı. Özellikle ülkemizin halk sağlığı açısından metamfetamin sorunuyla karşı karşıya olduğunun altını çizen Prof. Dr. Atasoy, Türkiye’de ele geçirilen uyuşturucu maddeleri, kullanım oranları ve atılması gereken adımlara dair önemli bilgiler paylaştı.
Birleşmiş Milletler Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu (INCB), 1961 yılından bu yana kesintisiz olarak her yıl uyuşturucu maddeler ve bu maddelerin kullanım oranlarına dair bir rapor yayımlıyor.
Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı, INCB Kontrol Kurulu Üyesi ve önceki Başkanı Prof. Dr. Sevil Atasoy önderliğinde açıklanan yeni rapor ise ‘Sosyal medya da dahil olmak üzere internetin uyuşturucu kaçakçılığı ve kullanımındaki rolü’ başlığını taşıyor.
Bu başlık altında internet çağında uyuşturucu kontrolü, önlenmesi, tedavisine yönelik zorluklar, çevrimiçi uyuşturucu kaçakçılığı ve ülkemizdeki uyuşturucu kullanım oranları ile ele geçirilen uyuşturucu miktarına dair detaylar yer alıyor.
SINIR DENETİMLERİNİN ARTMASI EROİN YAKALAMALARINDA BAŞARI SAĞLADI
Raporda dikkat çeken en önemli detay, ‘Balkan Yolu’nun ilk bölümünde yer alan İran ve Türkiye’nin önceki yıllara göre daha az eroin yakaladıklarını bildirmesi oldu.
Örneğin ülkemizde 2021’de 22,2 ton eroin yakalanırken bu yıl 7,9 ton ile son beş yılın en düşük yakalaması gerçekleşti. İran ise önceki yıla göre yüzde 32 oranında azalma ile 17,2 ton yakalama gerçekleştirdi. Raporda yer alan ifadelere göre her iki ülke yetkilileri, bu azalmayı güvenlik birimlerinin sınır denetimlerini sıkılaştırmasına bağladı.
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI AÇISINDAN METAMFETAMİN, SENTETİK ESRAR VE CAPTAGON SORUNUYLA KARŞI KARŞIYA
Eroinde düşüş olsa da Türkiye, 2019 yılından bu yana giderek daha fazla metamfetamin yakaladı. Metamfetamin, uyuşturucu arasında ‘uyarıcı’ olarak da bilinen, sinir sistemindeki hücreleri uyararak etki gösteren bağımlılık yapıcı maddelerden biri. 2023 yılına ilişkin en güncel verilere göre, ülkemizde yakalanan metamfetamin miktarı 77,7 ton ile bütün zamanların rekorunu kırdı.
Türkiye, metamfetaminin yanı sıra, sigara ve yakın zamanda elektronik sigara şeklinde tüketilen cannabinoidlerin (sentetik esrar) de en fazla yakalanan uyuşturuculardan olduğunu bildirdi.
Bir diğer problem ise Captagon… Captagon, hap ya da toz halinde satılan yüksek derecede bağımlılık yapıcı bir uyuşturucu. Türkiye, son verilere göre önceki yıllara göre daha fazla Captagon ele geçirdi.
DİKKAT! METAMFETAMİNE BAĞLI ÖLÜMLERİN ORANI ARTIYOR!
Türkiye’nin ciddi şekilde metamfetamin sorunuyla karşı karşıya olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sevil Atasoy, “Son yıllarda metamfetamin kaçakçılığındaki artış ve 2022’deki rekor düzeyde yakalamalar, Türkiye’nin halk sağlığı açısından karşı karşıya kaldığı tehdidi gözler önüne seriyor” dedi. Prof. Dr. Atasoy, şu bilgilerin altını çizdi:
— Bu durum, büyük ölçüde Afganistan kaynaklı metamfetaminin İran üzerinden kaçakçılığına bağlanabilir. Bu metamfetamin, Doğu ve Güney Doğu Asya, Orta Asya, Avrupa ve Kuzey Afrika’yı hedeflemekle birlikte Türkiye’nin iç piyasalarında da kalabilir.
— Şu an Afganistan’da eroin üretimi yerini metamfetamine bırakmış durumda… Sadece kimyasal maddelerden yola çıkarak da bunu elde etmiyorlar. Bitkileri de kullanılarak metamfetamin üretiyorlar. Özellikle ‘efedra’ bitkisini kullanıyorlar. Bu bitkide birkaç madde metamfetaminin öncülüdür. Ülkemizde yakalanan metamfetaminlerin de Afganistan kaynaklı olduğu çok açık.
‘İSTANBUL ÇEVRESİNDE SIVI METAMFETAMİNİ KRİSTAL ŞEKLE DÖNÜŞTÜREN TESİSLER TESPİT EDİLDİ’
“Türkiye genellikle kristal metamfetamin ele geçirmekle birlikte, önemli miktarda sıvı metamfetamin de yakaladı” diyen Prof. Dr. Atasoy, “Yetkililer, sıvı metamfetaminin zulalanma imkanlarının daha fazla olması nedeniyle tercih edildiğini bildiriyor. Bazı kent dışlarında, özellikle İstanbul çevresinde sıvı metamfetamini kristal şekle dönüştüren tesisler tespit edildi” ifadelerini kullandı.
METAMFETAMİNE BAĞLI ÖLÜMLER ARTIYOR
Metamfetamine bağlı ölümlerin de arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Sevil Atasoy, “2018’de metamfetamine bağlı ölüm sayısı yüzde 6,2 (657 ölümden 41’i) olduğu halde, 2020’de yüzde 31,2 (314 ölümden 98’i) 2022’de ise yüzde 59,9 (246 ölümden 140’ı) seviyesine geldi” ifadelerini kullandı.