Türkiye’nin önde gelen kayısı üretim merkezlerinden Malatya, son dönemlerde yaşanan zirai don olaylarından olumsuz etkilenmiştir. Özellikle kayısıda kaydedilen ciddi rekolte kaybının yanı sıra, Akçadağ ilçesinde yetiştirilen kurutmalık üzümler ise bu duruma karşı etkilenmemiştir.
48 SAAT BEKLETİLİYOR
Akçadağ’ın Doğanlar Kırtekeler mevkiinde yaklaşık 300 dönümlük alanda üretilen üzümler, hasat sürecinin başlamasıyla birlikte kurutma alanlarında serilmeye başlanmıştır. Güneşte yaklaşık 48 saat bekletilen üzümler, sonrasında toplanarak paketlenmekte ve hem yurt içinde hem de yurt dışında satışa sunulmaktadır.
YÜZLERİ GÜLDÜ
Hasada katılıp akrabalarına yardım eden Nezaket Gönültaş, kayısıda yaşanan kaybı üzüm hasadı ile telafi edebileceklerini belirterek, “Kurutmalık üzüm bu yıl çiftçinin yüzünü güldürdü,” ifadesini kullandı.
Üzüm üreticisi Yusuf Kırteke, bu yıl hem yüksek kalite hem de yüksek rekolte elde ettiklerini ifade ederek, “Ürünlerimizi kilogramı 500 TL’den satışa sunmaya hazırlanıyoruz,” dedi. Kırteke, yoğun bir talep aldıklarını ve siparişlerin yalnızca yurt içinden değil, yurt dışından da geldiğini sözlerine ekledi.