1. Haberler
  2. Dünya
  3. Lübnan Başbakanı’ndan İşgal Uyarısı ve Strateji

Lübnan Başbakanı’ndan İşgal Uyarısı ve Strateji

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Başbakan Selam’dan Açıklamalar

Başbakan Selam, başkent Beyrut’ta yaptığı bir konuşmada, “İsrail işgali sürdükçe kalıcı istikrar mümkün değil. 1701 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararının tam olarak uygulanması için siyasi ve diplomatik baskılarımızı artırıyoruz. İsrail’in saldırılarında yıkılan bölgeleri yeniden inşa etmek amacıyla gereken her türlü desteği sunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Başbakan Selam, Lübnan devletinin “silahın yalnızca devletin elinde bulunması” için tüm Lübnan topraklarında egemenliği tesis etme çabalarını sürdüğünü belirtti.

Ayrıca, bölgesel düzlemde Lübnan’ın Arap dünyasıyla bağlarını yeniden güçlendirmek, bölgesel ticareti geliştirmek ve yatırım çekmek için açık bir strateji belirlediğini dile getiren Selam, ülkesinin doğal olarak Arap bölgesinin kalkınma süreçlerine katkı sunacağını da vurguladı.

Selam, hükümetin Suriye tarafıyla doğrudan bir işbirliği başlattığını ifade ederek, bu kapsamda sınırların kontrol altına alınması, kaçakçılığın önlenmesi ve mültecilerin güvenli, onurlu şekilde geri dönüşünün temin edilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Lübnan ile Suriye arasındaki 375 kilometre uzunluğundaki sınırın, özellikle bazı iç içe geçmiş yerleşim bölgelerinde kesin olarak çizilmedikleri için sınır belirleme işlemlerinin güçlüklerle karşılaştığını aktardı.

Hizbullah ise, elindeki silahları teslim etmeyi yalnızca Lübnan’ın egemenliğine ilişkin güvence verilmesi durumunda değerlendirebileceğini açıklamıştı.

İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyinden kısmi bir çekilme gerçekleştirmiş olsa da, son çatışmalarda ele geçirdiği 5 stratejik tepeyi işgal etmeye devam ediyor.

UNIFIL’in Kuruluşu ve 1701 Sayılı Karar

Lübnan’da iç savaşın başlaması sonrası, İsrail 1978’de Lübnan topraklarına girdi ve Güney Lübnan’ı işgal etti. Aynı yıl Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), İsrail’e kuvvetlerini Lübnan’dan çekmesi için çağrıda bulundu.

BMGK, Lübnan’ın isteği üzerine, İsrail kuvvetlerinin çekilmesini doğrulamak, barışı ve güvenliği yeniden sağlamak ve Lübnan hükümetinin ülkenin güneyi üzerindeki otoritesini yeniden tesis etmesine destek amacıyla 19 Mart 1978’de UNIFIL’i oluşturdu.

BMGK, Lübnan ile İsrail arasında 12 Temmuz 2006’da başlayan şiddetli savaşa son verilmesi çağrısında bulunan 1701 sayılı kararı 11 Ağustos 2006’da oybirliğiyle kabul etti.

BM Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararı, İsrail’in Mavi Hat’tın gerisine çekilmesini ve bu hat ile Lübnan’daki Litani Nehri arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını öngörüyor. Ayrıca, burada sadece Lübnan ordusu ve UNIFIL’e ait silah ve askeri araç-gerecin bulundurulmasını öngörüyor. (AA)

Lübnan Başbakanı’ndan İşgal Uyarısı ve Strateji
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

eBursa.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Bize Katılın
Enable Notifications OK No thanks